De HTM heeft door de gevolgen van de coronacrisis over 2020 een negatief resultaat van 6,2 miljoen euro behaald, dat blijkt uit het jaarverslag. Door een vergoeding van de Rijksoverheid en inspanningen van het Haagse vervoersbedrijf is het verlies niet verder opgelopen.

Directeur Bruno Bruins blikt met trots terug op het roerige jaar 2020. Hij zegt dat HTM heeft laten zien onder alle omstandigheden wendbaar te zijn. “”We hebben snel ingespeeld op het veranderde reisgedrag van mensen door het invoeren van een zogeheten spreidingsdienstregeling. Met minder trams en bussen tijdens de spits en juist méér op de dag zelf. De spreidingsdienstregeling bewijst goede diensten. Die willen we in deze onzekere tijden nog voortzetten. Daarvoor hebben we wel hulp van werkgevers en onderwijsinstellingen nodig.”, aldus Bruins.

Veel minder reizigers

Doordat het openbaar vervoer alleen nog voor noodzakelijk reizen bedoeld was daalt het aantal reizigers tijdens de eerste golf van de corona-crisis tot achttien procent van het normale aantal passagiers in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Inmiddels is het aantal reizigers weer toegenomen tot ongeveer de helft van wat bij HTM gebruikelijk was voor de corona-pandemie. Het bedrijf loopt daardoor miljoenen aan inkomsten mis maar hoopt 2021 wel weer met een sluitende begroting af te ronden.

Bruins denkt dat de reizigersaantallen de komende jaren weer gaan groeien en wijst op de noodzaak van investeringen voor het verbeteren van het openbaar vervoer,