Ontdek de historie van het Haagse openbaar vervoer in het HOVM

Het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) vertelt inwoners en bezoekers van Den Haag het verleden, heden en de toekomst van het openbaar vervoer in Den Haag en omstreken. In ons museum komt iedereen aan haar of zijn trekken die interesse heeft in techniek, in de stad Den Haag en de omliggende regio, en in vervoer. De historische trams vormen een belangrijk deel van onze collectie. Het HOVM heeft ook een uitgebreid fotoarchief en een grote verzameling attributen en documenten. Daar maken we in onze wisselende exposities regelmatig gebruik van.

Het HOVM bevindt zich in een voormalige tramremise. Deze heeft van 1906 tot 1983 dienstgedaan voor de HTM. Vanaf 1983 zijn de historische trams in de Frans Halsstraat gestald, nadat zij daarvoor in de remise Lijsterbesstraat hadden vertoefd. Daar werden zij sinds de jaren zestig van de vorige eeuw onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers. In 1988 viel het besluit de remise Frans Halsstraat om te vormen tot echt museum, en het HOVM als officieel museum bestaat sinds 1989. Op 23 juni 1989 werd het HOVM officieel geopend.

Het HOVM van nu draait op ruim 100 vrijwilligers, die trams restaureren, onderhouden en besturen, de verzameling historische foto’s, documenten en attributen in goede staat houdt, exposities inricht en nog veel meer wat nodig is om een museum draaiend te houden.
Ook de Tourist Tram wordt gereden door vrijwilligers van het HOVM.