Historische trams rijden door de stad tijdens Open Monumentenweekend 2024

Altijd al een rit willen maken met een historische tram? Dat kan tijdens het Open Monumentenweekend op 14 en 15 september, wanneer het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) ritten aanbiedt met trams uit de jaren twintig tot zestig door Den Haag en Scheveningen. Het HOVM is tijdens het Monumentenweekend gratis voor iedereen geopend.

De ritten met historische trams beginnen en eindigen bij het HOVM (vanaf het remiseterrein, tegenover tramhalte Wouwermanstraat) en het Kerkplein in het centrum van de stad. De historische trams vertrekken tussen 11.00 en 17.00 uur elke 15 minuten voor een rondrit van ongeveer 1 uur. Kaartjes voor een rondrit kosten 5 euro voor volwassenen en slechts 1,50 euro voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar rijden gratis mee. De kaartjes zijn alleen verkrijgbaar in de trams. Betalen kan met PIN en creditcard. Contant betalen is helaas niet mogelijk.

Bezoekers die de sfeer van historische trams willen proeven, kunnen elke dag gebruik maken van zes verschillende trams. Er rijden diverse twee-assige trams van de HTM uit de jaren twintig en dertig. Daarnaast nemen enkele PCC-trams van de HTM uit de jaren vijftig en zestig aan de rondritten deel. Een hoogtepunt is ongetwijfeld ook de inzet van de Blauwe Tram, vertegenwoordigd door Leidse stadstram A327 uit 1913 en ‘Katwijker’ A106 uit 1911!

De trams rijden een grote lus door Den Haag en Scheveningen: vanaf het HOVM via station HS en de binnenstad (lijnen 11 en 1) naar het Kerkplein, en vervolgens via het Statenkwartier, Scheveningen Haven en lijn 11 weer naar het HOVM. De rondrit kan begonnen worden bij het HOVM en het Kerkplein.

Het HOVM is op 14 en 15 september gratis toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur. Er zijn historische trams te zien, voor de kinderen is er een speurtocht door het museum en er zijn poffertjes verkrijgbaar. Tevens zijn er enkele verkoopstands met leuke tramsouvenirs en andere tramartikelen.

Foto’s van eerdere edities

Foto’s: Chris Westerduin