2021 is uitgeroepen als ‘Europees jaar van het spoor’. Mede daardoor rijdt er deze weken een speciale trein door Europa heen.

Eigenlijk rijden er zelfs drie speciale treinen om hier aandacht aan te geven. We kennen in Europa drie verschillende spoorbreedten. Maar één er van maakt de meeste kilometers. De Connecting Europe Express.

Deze speciale express doet 26 landen aan, maakt ongeveer 20.000 kilometer lange reis en gaat 33 keer een staatsgrens over. Ook zo’n 40 maatschappijen doen mee aan dit project. En dat allemaal om het vervoer over spoor voor zowel passagiers als goederen te promoten.

Maandag 4 oktober komt de trein even in de Haagse regio. In de nacht van zondag op maandag overnacht de trein in Amsterdam. Om 08.16 uur vertrekt de trein vanaf het Amsterdamse Centraal Station onze kant op. In Haarlem wordt heel even gestopt van 08.33 tot 08.36 uur. Verder kan je de trein spotten in Leiden om 08.50 uur. Op Den Haag HS komt deze op spoor 1 aan om 09.00 uur en vertrekt daar tien minuten later. Daarna gaat de trein via Rotterdam (09.25-10.18 uur) en Roosendaal ons land al weer uit.

Foto: Gerard van Buuren