Reizigersvereniging Rover complimenteert de medewerkers en directie van HTM met de aanpak van het winterweer in februari. Dankzij de forse inzet van mensen en materieel is het HTM ondanks de hevige sneeuwval gelukt om alles weer snel “op de rails” te krijgen, schrijft Rover.

De reizigersvereniging stelt dat HTM zich positief onderscheidt van bijvoorbeeld de spoorwegen waar de treinreiziger nog wekenlang te maken kreeg met beperkingen in materieel en dienstregeling. Bij het stadsvervoer in Amsterdam en Rotterdam zijn volgens Rover verbeterplannen nodig na de dagenlange uitval van tramlijnen.

Den Haag kan het winterweer beter aan door de inzet van de vier pekeltrams en veel personeel om rails, wissels en haltes te bevrijden van ijs en sneeuw. “Na de slechte ervaringen tijdens vorige sneeuwperiodes, waarbij het tramnet dagenlang plat lag als gevolg van vastgevroren wissels, ijsvorming en ander ongemak, heeft HTM dit keer alert gereageerd en snel ingespeeld op sneeuw en vorst”, stelt de Haagse afdeling van de reizigersvereniging. Rover spreekt van een knappe prestatie door de HTM-medewerkers en stelt dat veel reizigers blij waren dat zij gebruik konden blijven maken van trams en bussen.

Ook Rover-Amsterdam haalt HTM aan als goed voorbeeld. De Rover-afdeling heeft het GVB gevraagd om een herstelplan waarin mogelijk naar Haags voorbeeld een aantal trams kan worden omgebouwd tot pekeltram om preventief te kunnen pekelen. GVB zou hiervoor de trams kunnen gebruiken die anders dit jaar uit dienst worden gehaald. Rotterdamse bewonersorganisaties vragen de RET van Den Haag te leren als het gaat om een betere bestrijding van sneeuw en ijs waardoor trams kunnen blijven rijden.