De jaarlijkse hardloopwedstrijd van Den Haag is ook weer geweest. De verschillende afstanden die gerend kunnen worden op zondag 12 maart zorgen ook voor diverse omleidingen van bus en tramlijnen. De meeste impact heeft de halve marathon. Deze doet behalve stad en de Pier, gedurende de ruim 21 kilometer lengte, ook nog flink veel andere delen van Den Haag en Scheveningen aan.

Hiervoor heeft HTM tal van maatregelen getroffen. Naast buslijnen 20, 21, 22, 23, 24 en 28 komen ook tramlijnen 1A, 3, 9, 12 en 17 er niet onderuit dat er gerend wordt door de stad.
Vanaf aanvang dienst rijdt lijn 1A niet. Deze ingekorte lijn 1 pendelt normaal tussen Scheveningen en Voorburg. Omdat ook lijn 15 niet rijdt, wegens het renovatiewerk aan de Hoornbrug, zijn de reizigers aangewezen op buslijn 65. Voor het deel naar Scheveningen kan buslijn 22 nog voor een alternatief zorgen maar ook die moet in de middag worden omgeleid.

Buslijn 65 was nu het enige alternatief tussen Hollands Spoor en Voorburg.

Lijn 3 is tijdens de halve marathon ingekort tot de Monstersestraat. Lijn 9 mijdt vanaf aanvang dienst het deel tussen Scheveningen Noord en Madurodam. Tussen de miniatuurstad en het Centraal Station rijdt weer lijn 49. Alleen filmt deze ook lijn 9. Tussen het CS en Vrederust rijdt ook lijn 9. Dit leidt tot wat verwarring in het centrum en Korte Voorhout. Beide richtingen melden de trams naar het Centraal Station te rijden. Lijn 12 wordt tijdens de langste afstand opgeheven en lijn 17 ingekort tot de Gravenstraat.

De 5008 als lijn 49 naar Madurodam.

Buslijn 20 rijdt om via de andere kant van het Malieveld en mist hierdoor de haltes Malieveld en Weissenbruchstraat. Buslijn 21 krijgt te maken met verschillende omleidingen. In de middag komt de lijn niet verder dan pendelen tussen Vrederust en Leyenburg. Bus 22 komt in de middag niet in Duindorp maar rijdt naar Scheveningen Noord.
Bus 23 kan het gedeelte Colijnplein – Leyenburg niet bedienen en ook in Scheveningen is een omleiding. Buslijn 24 rijdt niet tussen Centraal Station en Kijkduin. 28 kan ook niet verder dan CS en rijdt dus slechts naar Voorburg. Tussen Scheveningen Noord en Centraal Station pendelt wel een speciale buslijn 69 die alleen maar stopt bij de Zwolsestraat.

Lijn 17 rijdt tijdens de CPC loop maar tot de Gravenstraat.

Foto’s: Chris Westerduin