Als een na laatste echte CSA-1 bus komt de 299 in 1973 in dienst bij HTM. De bus heeft het als dienstwagen uitgehouden tot 1988. Beroemd is deze bus geworden doordat het de eerste is geweest die een themabeschildering heeft gekregen.

Na de buitendienststelling is de bus in de vloot van Stichting Haags Bus Museum opgenomen. Na 25 jaar als museumbus de oude dag gesleten te hebben in Den Haag deed het busmuseum de kleurrijke stadsbus van de hand en kreeg de HTM bus een plekje in het Straatbeeldmuseum Van IJsseldijk nabij Moerdijk.

Tekening gemaakt door Ludie Haenen.

De bus blijft hier niet lang in beeld en verdwijnt er zelfs een beetje uit. In 2017 gaat de wagen over in handen van deĀ Stichting Veteraan Autobussen en via hun komt de bus ook nog in particuliere handen in Limburg.

John Thijssen toont trots het keuringsrapport van de 299.

Al ruim vier jaar wordt de ex-Hagenees nu vertroeteld in de Limburgse hoofdstad Maastricht. De HTM-er is de reis, die de vijf bussen 336-340 al eerder in de jaren ’80 maakten, na gaan doen maar heeft daar nu een permanente basis bij de Stichting Classic Bus Maastricht. Speciaal voor de 50ste verjaardag van de stadsbus krijgt de bus een verse APK goedkeuring van het RDW. Ook heeft een vrijwilliger van de Maastrichtse club een mooie tekening gemaakt van de Haagse bus. Proficiat namens het HOVM en hopelijk heeft de Classic Bus Maastricht stichting nog vele jaren plezier van onze bus.

Foto’s: Stichting Classic Bus Maastricht