Het Haags Openbaar Vervoer Museum is vanwege de corona-maatregelen dicht en daarom trakteren we je vanaf vrijdag 24 december op deze website op de kerstpremière van onze miniserie over 40 jaar GTL, nu al een iconische tram. Op de vrijdag voor het kerstweekend kun je voor het eerst kijken naar aflevering 1 met de titel: ‘Stap maar in de nieuwe tram’.

We ontmoeten een paar van de vaders van deze rood-beige trams: Leo Haring, oud hoofd trammaterieel van de HTM en Harry Peters, oud-elektrotechnisch tekenaar. Zij vertellen waarom de HTM na de PCC’s koos voor deze trams en beide mannen halen de drukbezochte aankomst van de 3001 per trein in hun herinnering terug. Daarvan zie je unieke historische beelden. Met Wes Kraaijeveld maken we een ritje met een GTL. Hij legt uit waarom het zo fijn is met deze tram door de stad te rijden en laat zien hoe hij voor de liefhebbers modellen van deze Gelede Tram Lang maakt.

Wes Kraaijeveld legt in de 3142 de bediening van een GTL uit. 21 augustus 2021

Elke aflevering bevat ook een historisch nieuwsoverzicht met bijzondere beelden van de GTL’s in actie. In aflevering 1 de periode 1981-1993.  In de volgende afleveringen van 40 jaar GTL aandacht voor hele bijzondere GTL’s: het rijdend restaurant: de Hoftrammm en de pekeltrams.

Vanaf 24 december dus op deze website te zien: 40 jaar GTL. Een must voor elke tramliefhebber.

Foto: Chris Westerduin