Buschauffeurs van HTM voeren op 4 juli 2012 actie tegen de openbare aanbesteding van het busvervoer. Met zo’n veertig bussen blokkeren ze het kruispunt Spui Kalvermarkt. Ook staan ze bij het hoofdkantoor van HTM op de Fluwelen Burgwal, het Prins Bernhardviaduct en de Lijnbaan. Het protest begint die dag rond elf uur als wilde actie en wordt later overgenomen door de vakbond Abvakabo FNV.

MAN aardgasbus 1004 en Den Oudsten bus 206 blokkeren de vrije trambaan op het Spui

De hele dag rijden er geen bussen en het tramverkeer in de binnenstad rijdt om. GTL 3093 van lijn 15 rijdt zich vast in de blokkade van bussen en blijft op de kruising stil staan. De buschauffeurs protesteren tegen het besluit van hetΒ  Stadsgewest Haaglanden om het stadsbusvervoer vanaf 9 december 2012Β  te gunnen aan een samenwerkingsverband van HTM en Qbuzz onder de naam HTMbuzz. Ze zijn bang voor hun arbeidsvoorwaarden en lonen.

De hele Kalvermarkt vol met HTM bussen tot aan het hoofdkantoor op de Fluwelen Burgwal

De actie voorkomt niet dat HTMbuzz er komt maar tegenwoordig is het Haagse busvervoer weer helemaal in handen van HTM. Eind 2013 gaan de aandelen van Qbuzz over naar HTM en in juli 2016 stapt aandeelhouder NS uit HTM waarbij de gemeente Den Haag de aandelen terug koopt. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag beslist in mei 2017 de vergunning voor het Haagse busvervoer vanaf december 2019 te gunnen aan HTM. Dan verdwijnen ook de opschriften HTMbuzz van de voertuigen en staat er net als vroeger gewoon weer HTM op.

De 1088 en 1049 maken tramverkeer over het Spui onmogelijk