Op zondag 7 mei huurt een gezelschap vanaf station Voorburg een bijzondere trein welke een rondje Randstad rijdt en twee keer Den Haag aandoet.

De trein wordt gereden met materieel dat tot de jaren negentig van de vorige eeuw dagelijks te zien is in Den Haag en omgeving. Maar de samenstelling is beslist niet alledaags. Het gezelschap wordt vervoerd in een oud Oost-Duits restauratie rijtuig van de bekende firma Mitropa. Dit fraaie rijdende restaurant is tegenwoordig eigendom van de Stoom Stichting Nederland welke in Rotterdam gevestigd is.

Ongewone combinatie door station Ypenburg.

Onder de vlag van vervoerder Railexperts rijdt de trein over het hoofdrailnet. Zij hebben de locomotief bij de trein ook gehuurd. Dit is een oude 1200 welke in 1951 gebouwd is bij de firma Werkspoor en met Marshallhulp is gefinancieerd na de Tweede Wereldoorlog. Wellicht daarom ook de wat Amerikaanse look van de imposante locomotief. Nadat de loopbaan van de 1215 bij NS afgelopen was heeft goederenvervoerder ACTS de locomotief een tweede leven en ander nummer gegeven. Intussen is dat ook weer voorbij en wordt de ruim zeventig jaar oude 1251 af en toe nog ingezet voor speciale ritten.

Aan het andere kant van de trein is een zogenaamde motorposttrekker aangehaakt. Vroeger is uw postpakket of brief tussen de provincies hoogstwaarschijnlijk met zo’n trein vervoerd. In de grotere steden zat een speciaal postperron zoals wij vroeger op station Den Haag Hollands Spoor hebben gehad. Via een ‘Sternet’ is de post vervoerd waarbij de brieven in Utrecht overstapten naar de verschillende regio’s. Naast deze motorposten zijn ook nog zestig wagons aanwezig geweest waarin de trolleys gevuld met postzakken zo ingereden kunnen worden.

Bij station Mariahoeve komt de trein voorbij richting Den Haag Centraal.

Deze mooie mP3029 is eigendom van 2454CREW welke de trein helemaal hebben opgeknapt. De trein van vandaag is bij de Stoomstichting samengesteld. Via Gouda komt de trein in de ochtend naar Den Haag Centraal. Op de terugweg naar Gouda stapt het gezelschap op station Voorburg in en via Breukelen wordt naar Amsterdam Westhaven gereden door de 1251.
Vanaf Amsterdam verzorgt de mP de tractie naar Uitgeest. Daar mag de 1200 weer aan de bak om via Haarlem naar Den Haag Centraal te rijden. Weer wordt gewisseld van rijrichting en dus van tractie zodat nu de posttrein weer aan de beurt is. In Voorburg stappen de reizigers weer uit en via Gouda wordt het depot van de Stoomstichting bereikt. Na het thuisbrengen van het Mitropa rijtuig gaan de motorpost en 1200 naar Amersfoort waar hun thuisbasis is.

Meer info over vervoerder en de clubs:
Railexperts
Stoom Stichting Nederland
2454CREW

Foto’s: Peter Eradus