PCC 75 is op spectaculaire wijze geopend. Haags icoon Edwin Rutten rijdt vrijdag met een ander jaren ’70 icoon: de 1304 dwars door een stuk papier het Haags Openbaar Vervoer Museum binnen. Daarvoor krijgt Ome Willem een paar dagen eerder les in het besturen van een tram.

Ophangen van het papier was nog een hele klus. 19 april 2024

De 1304 is voor de speciale gelegenheid voorzien van een groot bloemstuk en vlaggetjes zoals dat in de jaren ’70 ook het geval is bij bijzondere gebeurtenissen op het Haagse tramnet. Na aanmoedigingen van de vele aanwezigen die hard roepen om Ome Willem, komt de PCC luid bellend door het papier heen gereden. Een deel blijft nog even hangen op de tram maar verder verloopt de openingshandeling volgens het boekje. Samen met een enthousiaste HTM directeur Jaap Bierman stapt Edwin Rutten uit de tram. Presentator en HOVM-er: Erik de Zwart overhandigt beide mannen de eerste nieuwe PCC T-shirts die vanaf komende zondag in onze shop te koop zijn.

Edwin Rutten en Erik de Zwart voor een haag van fotografen en cameramensen, 19 april 2024

Jaap Bierman, Erik de Zwart en Edwin Rutten. 19 april 2024

Er zijn toespraken van Tjeerd Spoor van de werkgroep PCC 75 en HOVM-voorzitter Peter Scheepmaker. Deze laatste vertelt hoe geliefd de PCC is geworden onder bezoekers van ons museum. Waarschijnlijk omdat dit voor hele generaties hun tram is en ze het fijn vinden om een oude vriend terug te zien. Scheepmaker kijkt in zijn toespraak ook vooruit. Hij vertelt dat de PCC’s die dienst doen als Tourist Tram steeds voller worden en dat het een goed idee zou zijn om hier na de komst van de nieuwe Tina trams ook GTL’s voor in te zetten. Deze gelede trams hebben een grotere capaciteit. Je moet ze dan nog wel kunnen stallen en de voorzitter hoopt op een mogelijkheid om de remise Lijsterbesstraat hiervoor te gebruiken.

De genodigden bekijken daarna de gloednieuwe tentoonstelling over de geschiedenis van de PCC, niet alleen in Den Haag, maar ook in de Verenigde Staten waar dit tramtype ontwikkeld is en andere Europese landen waaronder België. Hoogtepunt is natuurlijk de aanwezigheid van de Brusselse 7065. Velen zitten even op de bestuurdersstoel of nemen plaats op één van de andere banken in deze tram uit 1956.  Deze tram is donderdag aangekomen in Den Haag.

Meettram 1315 en de Brusselse 7065 voor de opening. 19 april 2024

Een blik op de tentoonstelling over 75 jaar PCC. 19 april 2024

Tot slot rijden de 1304, 1210 en 1022 via de Grote Kerk nog naar Scheveningen Haven en terug en kunnen de bezoekers daarna aan de borrel. Komende zondag rijden deze PCC’s bij de publieksopening ook ritten naar Scheveningen Haven en is de tentoonstelling te bezoeken.

PCC 1304 bij de Grote Kerk. 19 april 2024

Foto’s: Chris Westerduin