Afgelopen woensdag rijdt er een PCC met een bijzondere bestuurder door Den Haag. Niemand minder dan Edwin Rutten, die we allemaal natuurlijk kennen als Ome Willem, mag Tourist Tram 1193 door Den Haag, Scheveningen, Rijswijk en Voorburg loodsen. Niet in de laatste plaats tot verbazing van Edwin zelf die denkt dat hij alleen een paar meters voor en achteruit mag rijden op het terrein van het Haags Openbaar Vervoer Museum.

Reden voor de testrit is het optreden van deze iconische Hagenaar bij de opening van PCC 75, het evenement rond het jubileum van deze iconische tram. We hebben bij het HOVM bedacht dat Edwin met PCC 1304 door een groot papier heen zal rijden om op deze manier PCC 75 voor geopend te verklaren. Daarvoor moet Edwin natuurlijk wel een tram kunnen besturen. Daarom gaat hij met instructeur Jan van der Reest op stap met de 1193. Deze tram is voorzien van dubbele bediening, dat is een kastje waarmee de instructeur als het nodig is kan ingrijpen.

Edwin Rutten en Jan van der Reest vol concentratie in de 1193. 17 april 2024

Edwin zit als een kleine jongen op de bestuurdersstoel en is heel enthousiast.  “Ik vind dit ongelofelijk. Je maakt best wat mee in je leven natuurlijk, maar dit is werkelijk een unieke ervaring. Fantastisch vind ik dit. De eerste meters door het hek. dat is toch wel heel raar dat dat gewoon zo mag. Het moeilijkste is dat je veel moet coördineren en tegelijk moet kijken wat er aan de hand is.”  Instructeur Jan, volgens Edwin eigenlijk een grote grijze geitenbreier, is tevreden over de prestaties van meneer Rutten en dus mag hij twee dagen later de opening van PCC 75 verrichten.

Jan en Edwin doen deze vuist op deze…. rijkruk. 17 april 2024

Foto’s en video: Jorinda Teeuwen