Voor enkele maanden is PCC 1024 verhuisd van de Museumtramlijn in Amsterdam naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

In juni is de Amsterdamse drieasser 903 de PCC al voor gegaan. Alleen zal de 903 permanent in Arnhem verblijven. Deze motorwagen zal later ook nog gezelschap krijgen van een bijwagen.

GVBA 903 rijdt rond in het museum.

Op 12 juli is het de beurt om PCC 1024 te verhuizen. Momenteel is deze niet inzetbaar in Amsterdam omdat de A9 verbreed wordt en Bovenkerk hierdoor niet bereikbaar is. Daardoor kan de éénrichting tram niet driehoeken of keren op de lijn.

Aankomst van de 1024 in het Openlucht Museum.

Na het lossen van de Haagse tram is er proefgereden op de Arnhemse tramlijn. Meteen is duidelijk geworden dat de PCC niet in de dagelijkse dienst kan meedraaien omdat deze ‘moderne’ tram veel meer vermogen vraagt van de bovenleiding dan de andere wagens.

De PCC tussen de Amsterdamse en Rotterdamse vrienden.

De tram zal tussendoor worden ingezet. Avond openstellingen zijn een mooie gelegenheid. Dan rijden er minder trams en zou deze energieslurper wellicht wel zonder problemen kunnen rijden. Na de zomer keert de 1024 weer terug naar Amsterdam.

Foto’s: Kees van Leeuwen en Rob van Oostenrijk.