Op 3 november 2021 heeft het Nederlands Transport Museum de oudste nog bestaande HTM PCC overgenomen van De Lijn.
Na de buitendienststelling, veertig jaar geleden, is de 1006 in 1983 een decorstuk geworden in de fabriek waar de PCC’s gebouwd zijn te Brugge. Toen de tram daar min of meer in de weg stond is op Gents initiatief de PCC op smalspoor draaistellen komen te staan en heeft de tram een paar jaar dienst gedaan op de Belgische kustlijn.
Wegens gevonden asbesthoudende delen in de tractie installatie is de voormalige Haagse tram aan de kant gezet en raakte deze in de opslag in België. Omdat de PCC daar nu ook in de weg staat is gezocht naar een plek waar de tram wel een toekomst heeft. Die toekomst is gevonden in Nieuw Vennep waar het Nederlands Transport Museum (NTM) is gehuisvest. Recentelijk kwam dit museum nog in het nieuws door overname van het TEE treinstel met de spectaculaire verhuizing van de vijf rijtuigen over de weg.
De 1006 is voor het symbolische bedrag van één Euro overgenomen van De Lijn. In de omvangrijke collectie van meer dan 200 voertuigen is de HTM tram een buitenbeentje en door de asbest zag De Lijn geen brood meer in de tram. Nadat de tram is aangeboden aan het NTM is er niet lang nagedacht of de PCC wel zou passen in de collectie. De tram past mooi in de collectie van stads, interlokale trams en metro, die tezamen de collectie ‘agglomeratieverkeer’ vormen in het museum.
Een rijvaardige tram moet rijden en het is de bedoeling dat de PCC gaat rijden op de geprojecteerde tramlijn van PARK21 in Nieuw Vennep. Volgend voorjaar is het plan dat de tram terug komt naar Nederland. Nog wel op de smalspoordraaistellen maar die worden in Nederland ter zijner tijd gewisseld voor normaalspoor exemplaren.
Om het transport te bekostigen is nog veel geld nodig. Om een tram hier heen te halen is al snel zo’n tweeduizend Euro gemoeid. Uw bijdrage is daarom ook altijd van harte welkom!
Hun bankrekeningnummer is NL30RABO0332657523 t.n.v. Stichting Nederlands Transport Museum onder vermelding van “Bijdrage PCC 1006 project”.
Meer informatie over het Nederlands Transport Museum vindt u: HIER!!!
Over Park21 is ook genoeg te lezen, meer informatie vindt u: HIER!!!
Foto’s (tenzij anders vermeld): Hans Altena