Meestal verliezen reizigers bagage of ze vergeten het mee te nemen uit bus, tram of trein. Maar wat nu als je een heel bagage rek mist in je museumbus? Zeker wanneer die gebouwd is in 1967 is zo’n passend onderdeel nog moeilijk te vinden.

Op deze archieffoto is het missende bagagerek te zien (rechtsboven). Foto: Fotopersbureau De Boer

Stichting Haags Bus Museum is op zoek geweest naar een bagagerek voor hun Westnederland bus 5443 uit dat bouwjaar. De 5443 is één van de bussen uit de serie 5437 – 5445 welke eigenlijk gebouwd zijn voor de NZH. Die verminderde op het laatste moment hun bestelling nieuwe bussen van 27 naar 22 stuks. Ook komen later nog de amper gebruikte 5437-5440 de vijf bussen vergezellen om deze serie bussen compleet te maken.

De 5443 heeft tot 1989 dienst gedaan en komt daarna in particuliere handen. De bus raakt in 2008 defect en in 2013 wordt deze, met hulp van Stichting Romeo uit Rotterdam, weer gerepareerd. In 2022 komt de bus in de collectie van het Haags Bus Museum.

Westnederland bus 5443 als stadsdienst voor Delft. Foto: Haags Bus Museum

Inmiddels is de bus binnen weer van de juiste bordjes voorzien maar wat nog ontbrak was dat bagagerek. Na rondvraag bij collega stichtingen wordt er een rek gevonden in Hoogezand. Het NZH museum uit Haarlem komt met de exacte maten van het rek omdat zij een vergelijkbare bus in de collectie hebben. Hierdoor blijkt dat het gevonden rek in Hoogezand de juiste maat heeft.

Het past net in de gehuurde vrachtwagen. Foto: Haags Bus Museum

Het ding is alleen ruim zeven meter lang dus die stop je niet zomaar in je fietstas. Met een geleende vrachtwagen wordt de reis naar het noorden gemaakt om het rek op te halen. Met een beetje schuin vaszetten past ie net in het laadruim van de vrachtwagen. Zo komt het bagagerek naar de opslag van het museum en wordt deze binnenkort in de 5443 geplaatst.

Bron: Stichting Haags Busmuseum.