Radio-dj’s Erik de Zwart en Paul van der Lugt kennen we bij het HOVM als bestuurders van de Tourist Tram maar ze gaan nu ook voor het grote werk. Beide mannen worden trambestuurder bij HTM. Ze hebben een rijopleiding gehad en deze week rijden ze onder begeleiding voor het eerst met passagiers. Dinsdag is het de beurt aan Erik op lijn 1. Wij spreken met de tramliefhebbers over dit nieuwe avontuur:

Waarom gaan jullie dit doen, Paul?

We gaan het doen omdat we het zo leuk vinden en de tijd hebben en omdat het de vervulling is van een jongensdroom. Wat het zo mooi maakt is de kracht van 40 ton staal. Ik heb die railvoertuigen altijd prachtig gevonden. Treinstellen, locomotieven, trams, ik vind het allemaal fantastisch. Misschien komt het wel doordat er iets onvermijdelijks zit in zo’n tram die op rails rijdt en er eigenlijk niet vanaf kan. Dat je gewoon die vastgelegde route rijdt. Ik moet er een keer met mijn psychotherapeut over praten.

Valt het radiowerk te vergelijken met het besturen van een tram, Erik?

Dat besturen van zo’n tram is ook een beetje radio. Je zit toch aan de knoppen. Een microfoon erbij, je kan linksaf of rechtsaf als de rails dat toelaat. Dus je bent toch technisch de boel aan het regelen. Net zoals in een radiostudio. We reden voor het HOVM al op de Tourist Tram en van het een kwam het ander. We hebben de opleiding gedaan voor de Tourist Tram en dat vonden we hartstikke leuk. Dan kijk je toch met een scheef oog naar de echte trams die de normale dienst rijden en wij hadden zoiets van: waarom niet? We hebben best wel één dag in de week over in ons drukke schema als 65 plusser en waarom daar niet een zinnige invulling aan geven. Nou we hebben die opleiding vorige week afgerond en nu de praktijkbegeleiding.

Marijke Poppelier van HTM rijdt ook mee met de eerste keer Erik de Zwart op lijn 1. Ze is blij met de komst van de mannen want het bedrijf kan nieuw personeel zeker gebruiken:

We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s, trambestuurders, buschauffeurs, BOA’s, controleurs, OV-Stewards, Dus lijkt het je leuk om net als Erik en Paul op de tram te rijden kijk dan eens op www.werkenbijhtm.nl

TV West rijdt ook mee met Erik en Paul. Kijk hieronder naar de reportage in het TV West Nieuws: