Op de laatste zondag van september is de hardloopwedstrijd ‘City Pier City’ georganiseerd. Dit heeft consequenties voor vijf bus en vijf tramlijnen.

Tramlijnen 1, 3, 9, 12 en 17 en buslijnen 20, 21, 22, 24 en 28 krijgen te maken met korte of lange omleidingen of andere wijzigingen. Om iedereen toch een kans te bieden om op de bestemming te geraken rijden ook twee extra buslijnen omdat Scheveningen op een normale wijze niet bereikbaar is per openbaar vervoer.

Lijn 1 rijdt maar tot het centrum, het staat ook bij de haltes aangegeven.

Vanuit Kijkduin rijdt een buslijn 64 naar het Zuiderstrand en vanaf het Centraal Station pendelt een buslijn 69 naar het Zwarte Pad. Lijn 1 rijdt vanaf Delft maar tot de Gravenstraat. In de middag moet RandstadRail lijn 3 het doen met een inkorting tot de Monstersestraat.

Speciaal is wel lijn 9. Komende vanaf Vrederust gaat de tramlijn via het Centrum en Lange Vijverberg naar het Centraal Station. Daar vandaan gaat de tramlijn weer via de normale route terug naar Vrederust. Voor het gedeelte naar Madurodam is een lijn 49 bedacht die separaat rijdt en vanaf Madurodam eerst het centrum bezoekt voordat het Centraal Station wordt aangedaan.

Avenio 5063 meldt dat lijn 17 nog maar tot aan de Gravenstraat rijdt.

Omdat er weinig van lijn 12 zou overblijven is bedacht deze op te heffen in de middag voor zo’n twee uur. Lijn 17 kan ook in de middag een aantal uren niet naar het Kunstmuseum en rijdt dan tot de Gravenstraat.

Buslijnen rijden wat gemakkelijker een andere route. Buslijn 20 moet een stukje anders om het Malieveld heen dan doorgaans. Buslijn 21 rijdt in eerste instantie anders naar Scheveningen. Maar tijdens de halve marathon wordt er slechts gereden tussen Vrederust en Leyenburg. Net zoals lijn 21 krijgt ook buslijn 22 te maken met omleidingen in Scheveningen. In de middag wordt de buslijn nog even een paar uur naar het oude eindpunt, van de buslijn, aan het Zwarte Pad geleid.

Lijn 3 werd een paar uur ingekort tot de Monstersestraat.

Buslijn 23 rijdt wat om in Scheveningen. De wijzigingen van lijn 24 zijn complexer. Tussen Buitenhof en Kijkduin wordt gereden langs de Grote Kerk en Prinsegracht. Via de Koningin Emmakade/Waldeck Pyrmontkade wordt de eigen route bereikt bij het Kunstmuseum. Kijkduin wordt tijdens de te lopen halve marathon wat lastiger te bereiken. De buslijn gaat dan via Loosduinsekade, Escamplaan en Lozerlaan naar Kijkduin.

Drukte in de Gravenstraat met omgeleide bus en tramlijnen.

Ook buslijn 28 rijdt via de Grote Kerk en de Prinsegracht richting het Kunstmuseum. Via de Houtrustbrug wordt het Zuiderstrand bereikt. Tijdens de halve marathon wordt de buslijn ingekort tot Centraal Station – Voorburg v.v. Door files richting het centrum rijdt de buslijn richting het Centraal Station nog enige tijd om via het Zieken en Schedeldoekshaven om nog een beetje op tijd het station te bereiken.

Ingekorte lijn 1 en 9 komen langs de Amsterdamse Veerkade.

Wat opvalt is dat alle tijdelijke bestemmingen en routewijzigingen keurig zijn aangegeven op de halteperrons, in abri’s en bus en tram. Alleen de omroep liet het verder afweten. Het ligt dan aan het personeel of zij nog de reiziger van dienst zijn. Tijdens een omleiding leidt het soms tot verwarde blikken.

Foto’s: Chris Westerduin