De Rijksoverheid geeft openbaar vervoerbedrijven als de HTM, EBS en NS extra steun tot september 2022. Dankzij het verlengen van de staatssteun vanwege de coronacrisis krijgen de vervoerders 90 tot 95 procent van hun kosten vergoed.

Tijdens de pandemie heeft het openbaar vervoer op verzoek van het kabinet steeds een complete dienstregeling gereden ondanks de afgenomen reizigersaantallen. Inmiddels ligt het percentage reizigers op vijftig procent van het aantal passagiers van voor de corona-uitbraak. Deskundigen verwachten dat dit in 2022 nog zes tot veertien procent onder het niveau van 2019 ligt.

De beslissing van staatssecretaris van Veldhoven zorgt ervoor dat er volgend jaar niet volop bezuinigd hoeft te worden op de dienstverlening.

Reizigers spreiden

Het kabinet roept reizigers op zoveel mogelijk buiten de spits te rijden zodat trams, bussen en treinen niet te vol worden. Werknemers krijgen het advies om maximaal de helft van hun werktijd op kantoor te werken. Het zou volgens Van Veldhoven goed zijn als mensen dat ook na de coronacrisis blijven doen. Vervoersbedrijven en overheden proberen met grote bedrijven en onderwijsorganisaties afspraken te maken over andere openings- en werktijden. De Haagse verkeerswethouder Robert van Asten zegt heel blij te zijn met de steun. “Zo houden we samen het OV overeind en kunnen we samen werken aan het herstel.”

Foto: Chris Westerduin