In deze rubriek besteden we dit jaar ter gelegenheid van PCC 75 ook aandacht aan bijzondere PCC’s of speciale gebeurtenissen waarbij PCC’s betrokken waren. PCC 1196 kent in 1992 een speciaal slot van zijn werkzame leven. De tram wordt in verband met het EK voetbal, wat er nu ook aankomt, oranje geschilderd. Onder de ramen komt aan beide kanten in het zwart de tekst: De wil om te winnen… OOK BIJ DE HTM te staan. De schortplaten krijgen een blauwe kleur en de tram rijdt vanaf 12 juni rond onder het wagennummer: 1992. Die dag komt de PCC om 13.45 uur in dienst op lijn 11 vanaf het eindpunt Scheveningen Haven.

De 1992 is net weggereden bij station Voorburg

Vanaf maandag 15 juni rijdt de voetbaltram alleen nog op lijn 10. Op het reclamebord staan de uitslagen van de Oranje-wedstrijden. Als het Nederlands elftal op 22 juni uitgeschakeld wordt maakt de 1992 ook zijn laatste ritten in de reizigersdienst. Acht dagen later rijdt de PCC op eigen kracht naar het Haags Openbaar Vervoer Museum aan de Frans Halsstraat voor het verwijderen van onderdelen. De 1153 brengt de tram op 5 juli naar de Centrale Werkplaats aan de Lijsterbesstraat voor de verdere onttakeling. De rangeertractor op rails: Stoffel sleept de PCC op 10 juli naar het buitenterrein van de remise Zichtenburg, Vanaf daar gaat de reis dertien dagen later naar de sloperij in Montfoort waar de tram in september aan zijn einde komt.

De 1992 (ex-1196) naast de 2109 bij remise Zichtenburg. juli 1992

Met deze tram wordt nog een typisch Haagse grap uitgehaald. De laatste dagen van zijn bestaan rijdt de PCC rond met de tekst: De wil om te innen… OOK BIJ DE HTM.

Foto’s: Ton Voogel, bron: Haagse PCC-CARS, Johan Blok