We kunnen er niet omheen. Op deze 9e november is het in 2021 zestig jaar geleden dat de Blauwe en Gele Tram voor het laatst de remises zouden in rijden.

Met het eindigen van de tramdiensten raken vier gemeentes hun tram kwijt. Leiden, Leidschendam, Voorschoten en Wassenaar worden tramloos. Twee dagen eerder dan verwacht worden de tramlijnen tussen Den Haag en Leiden van HTM en NZH opgeheven.

Het is 18.42 uur in Leiden wanneer de laatste NZH tram richting Den Haag vertrekt. De tram bestaat uit tweelingstel A619/A620, de laatste gebouwde NZH tram, met bijwagen B15. De rit gaat de eindbestemming niet halen. Op de Parkweg in Voorburg wordt ter hoogte van de NZH remise de tram opgewacht door een delegatie van burgemeesters van de betrokken gemeentes en de nodige NZH functionarissen. Het tramstel komt rond 19.30 uur aan bij de remise.

Motorwagen 73 van de HTM is de laatste Gele Tram die het hele traject tussen de Haagse Turfmarkt en de Haarlemmerstraat in Leiden berijdt. Om 17.52 uur vertrekt deze buitenlijner met bijwagen 101 naar Leiden. Bij de remise Maaldrift wordt de aanhangwagen afgekoppeld. De 69 vertrekt een half uur later met de 111 uit Den Haag. Ook hier wordt de bijwagen bij de remise afgekoppeld. De 69 mag nog tot station Leiden rijden. De 73 vertrekt om 19.15 uur als laatste tram uit de Haarlemmerstraat in Leiden. Deze rit wordt gereden tot het Wassenaarse Rozenplein. Net zoals de laatste ritten die uit Den Haag zullen gaan vertrekken. Achter de 73 gaat leeg de 69 aan die dan dus de laatste HTM tram is die op Leids grondgebied zou rijden.

Vanaf de Turfmarkt vertrekken nog motorwagens 66 om 18.52 uur en de 74 om 19.22 uur. Maar deze trams komen niet verder dan het Wassenaarse Rozenplein waar de reizigers dienen over te stappen in een NZH bus. Beide ritten worden daar om 19.30 uur en een half uur later afgebroken en de trams rukken in naar de Wassenaarse remise Maaldrift. Toen ook motorwagen 74 ingerukt was viel het doek ook voor HTM buitenlijn I2.

Omdat de laatste dag eigenlijk twee dagen later zou zijn hebben niet veel tramfotografen afscheid kunnen nemen van hun geliefde tramlijnen. Gelukkig maakt J.J.B. Vellekoop op de laatste dag van de Blauwe Tram een foto van een tweelingstel op de Bezuidenhoutseweg op de plek waar u tegenwoordig het Centraal Station in of uit loopt. De conducteur bedient met een sleutel de waarschuwingslichten voor het wegverkeer. De foto vonden we in de NVBS beeldbank.

Gelukkig heeft de Tramweg Stichting nog wat materieel kunnen redden. Heeft het Genootschap Blauwe Tram een uitgebreid archief vol met herinneringen aan het mooie trambedrijf. En naast het NZH museum in Haarlem verrijst momenteel een replica van tweelingstel A619/A620.