De laatste Blauwe Trams van de NZH reden 60 jaar geleden tussen Den Haag en Leiden, op 9 november 1961. Op 19 september jl. opende in het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) de bijzondere tentoonstelling “tussen dorpen en steden” over de rol van de interlokale tram in de regio Den Haag/Leiden, Nederland, Europa en de Verenigde Staten. Een belangrijke aanleiding is het verdwijnen van de laatste overgebleven tramlijn van de NZH tussen Den Haag, Voorschoten en Leiden (de Blauwe Tram) en de interlokale tramlijn Den Haag – Wassenaar – Leiden (de Gele Tram) van de HTM, nu 60 jaar geleden.
Nog steeds koesteren inwoners van de Haagse en Leidse regio warme gevoelens voor deze interlokale tramlijnen die ten offer vielen aan het destijds opkomende moderne vervoermiddel de autobus en de politieke omstandigheden. Met name de Blauwe Trams waren behalve een vervoermiddel een soort huiskamer waar het personeel de reizigers kende en zelfs huwelijken tot stand kwamen. In Leiden hoort men nog immer bij het buitenhuis gaan “pas op voor de Blauwe..”.
De Gele Tram wordt in het HOVM vertegenwoordigd door Buitenlijntramstel HTM 57-118, de Blauwe Tram vindt u nog niet binnen het museum maar op zondag 14 november zal de fraai gerestaureerde motorwagen NZH A106 van de Tramweg-Stichting ook de zondagse tramritten vanuit het museum verzorgen. De wagen werd in dienst gesteld in 1911, in 1948 werd zij buiten dienst gesteld en werd de wagenbak per dekschuit getransporteerd naar de Nieuwkoopse plassen om aldaar als noodwoning te dienen. In 1983 werd het wrak door de Tramweg-Stichting verkregen en begon er een langdurig restauratieproject dat pas in 2015 (!) werd afgerond. Het project kreeg de Jan Voermanprijs vanwege de kwaliteit en het belang voor het Nederlands rijdend cultureel erfgoed.

Het rittenprogramma voor zondag 14 november 2021:
12.45 uur: Voorburg met A106 en 1210
14.00 uur: Scheveningen Noord met A106 en 1210
15.15 uur: Nootdorp/Delft met A106 en 36.

Tickets kunt u kopen via de groene button linksonder deze pagina. Houdt u ook rekening met de Corona maatregelen die ook voor ons museum en de extra ritten gelden.