Totaal beplakte reclametrams kennen we in Den Haag sinds 1992. Winkelketen Marks en Spencer heeft de primeur dat jaar op GTL’s 3078 en 3091.

De 3105 maakt reclame voor de Oostenrijkse wintersport.

In 2017 vatten we even post op het Rijswijkseplein waar op deze zaterdag in korte tijd wat trams voorbij komen in fleurige stickers. Onder meer een tram in Hudson’s Bay jas komen we tegen. Dat reclame niet altijd helpt merken we dan meteen. Beide buitenlandse winkelketens die nu genoemd zijn in dit stukje zijn inmiddels uit Nederland verdwenen.

Het ROC Mondriaan maakt vaker reclame op trams. In 2017 was het op de 3108.

In 2017 was Hudsons Bay een nieuwe winkel. Die is al weer weg uit Den Haag.

Verder zien we nog vaste waardes op reclamegebied voorbij komen. Tot voor kort in 2021 was reclame voor de Soldaat van Oranje musical te zien op een RandstadRail tram. ROC Mondriaan komt zo’n beetje elk jaar voorbij. Ook zien we de 3035 nog voorbij komen. Dat is niet echt een reclametram maar het rijdende restaurant Hoftrammm. Die is op weg naar station Voorburg om weer tram vol reizigers op te pikken die zich laten verwennen op culinair gebied.

Een tram waar het nog steeds goed toeven is is de Hoftrammm. De oudste GTL die bijna dagelijks rijdt en je culinair verwend.

Foto’s: Chris Westerduin