In 1988 verschijnt een nieuwe bus in de vloot van HTM, die op dat moment nog geheel bestaat uit de wijn- of tomaatrode standaardbussen die dan in veel Nederlandse steden rijden.

Bus 601 is de eerste lagevloerbus van HTM. Reizigers hoeven bij het instappen nauwelijks nog hoogte te overwinnen. De nieuweling is gebouwd door DAF en de Heerenveense carrosseriebouwer Hainje. De bus is het resultaat van de werkzaamheden van de Commissie Autobussen Openbaar Vervoer.  De CAOV heeft het doel (wederom) tot standaardisatie te komen qua bussen voor het Nederlandse openbaar vervoer. De standaardstreek- en stadsbussen die vanaf 1967 op de weg komen, zijn qua concept verouderd.

In totaal rollen 113 bussen van dit CAOV-type uit de fabriek, maar afgezien van proefexemplaar 601 komt geen enkele daarvan naar HTM. Desalniettemin is HTM koploper qua lagevloerbussen: vanaf 1989 rijdt HTM als eerste stadsvervoerder in Nederland op grote schaal met bussen met lage vloer. Het Duitse Neoplan levert daarvoor 73 bussen.