Wat is een leuke kant van tramfotografie? Dat is de tram vastleggen in zijn natuurlijke omgeving. De plekken waar wij als reiziger graag gebruik maken van het openbaarvervoer.

De 3070 van lijn 2 nog op de oude halte.

Als je de oude foto’s er bij pakt merk je op dat een stad altijd in ontwikkeling is. Vandaag bekijken we twee situaties bij die inmiddels wel wat veranderd zijn. Eerst kijken we op het oude tramstation bovenop het Centraal Station van Den Haag. Daar staat de ombouw voor de deur in 2005. Met de komst van RandstadRail zijn de vier zijperrons vervangen door twee eilandperrons waar trams met deuren aan de linkerkant van het voertuig ook aan kunnen halteren. En het dak van het station ook vervangen.

De 3021 aan de oude halte bij de Binnenwatersloot.

In Delft herkennen we de Westvest ook niet meer. Ooit ligt hier een gracht en staan er huizen. Dan komen spoor en tram de boel flink op de schop gooien. Het spoor moest in 1964 de lucht in, op een grote betonnen kolos, maar deze eeuw verdwijnen de treinen onder de grond. De tram blijft. De Westvest is mooi opgeknapt en het water, ook al is het een soort van ‘show slootje’, is ook weer terug.

Niet alleen de Westvest ziet er tegenwoordig anders uit. Het Delfia pand is ook gesloopt.

Foto’s: Rinus van de Kuil