In 1983 hebben de ANWB en de Oriënt Express iets te vieren. Beide organisaties bestaan honderd jaar. Speciaal voor voor deze gelegenheid laat de ANWB een sleep museum rijtuigen naar Nederland komen om ritten te rijden onder de naam ‘Nostalgie Express’.

De fraaie stoomloc 41 105 staat klaar voor de rit naar Arnhem (Dia: Henk Wolf)

Er worden vier ritten georganiseerd tussen 9 en 19 april dat jaar. Twee er van hebben bestemming Luzern en de andere twee Paris Gare du Nord. De laatste van de vier krijgt ook bijzondere tractie. Van de ‘Stoom Stichting Nederland’ wordt de 41 105 voor de trein gezet die de trein naar Luzern tot Arnhem zal rijden.

Een nostalgisch logo op een nostalgische trein (Dia: Henk Wolf)

Voor vertrek op 16 april is het een groot feest op Den Haag CS. De passagiers worden uitgewuifd door onder meer de NS Harmonie en heel veel toeschouwers. Drie dagen later komt de trein onder veel minder belangstelling terug en is het jubileumfeest van de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond op het eindstation gekomen.
Stoomlocomotief 41 105 van de SSN wordt momenteel gereviseerd. De machine is in 1939 gebouwd voor de Deutsche Reichsbahn en heeft tot 1976 dienst gedaan. De Stoomstichting heeft de loc in 1980 overgenomen en begin jaren negentig van de vorige eeuw is de locomotief buitendienst gegaan. In 2021 is begonnen met de revisie. Meer informatie over stoomclub en locomotief vindt u hier!

Een mooi feestje met veel publiek (Dia: Hendrik Ploeger)