In 1981 valt de derde dinsdag van september op de 15e van die maand. Prinsjesdag!

Op die dag wordt in 1981 ook het nieuwe parlementaire jaar geopend. Koningin Beatrix zal, voor de tweede keer in haar loopbaan als koningin, de troonrede gaan voorlezen in de Ridderzaal. Tegenwoordig zijn we gewend dat de Koning en zijn gevolg de rijtoer rijdt vanaf Paleis Noordeinde en via het Lange Voorhout en langs het Mauritshuis het binnenhof op rijdt. In 1981 werd nog vertrokken van het Paleis aan het Lange Voorhout en gereden via het Buitenhof naar de Ridderzaal. In 1984 werd het werkpaleis aan het Noordeinde betrokken en wordt de rijtoer ook gewijzigd.

Op Prinsjesdag zijn er dan ook vele tramomleidingen omdat de wegen waar de trams en rijtoer elkaar kruisen dan gestremd zijn. In 1981 waren de klimatologische omstandigheden niet erg prettig. Met andere woorden, het regent pijpenstelen die dag. Toch ging Harry Peters met zijn camera op pad om alle bijzonderheden vast te leggen.

Het is voor het eerst dat de nieuwe GTL’s Prinsjesdag meemaken maar ook de 1200’en rijden nog rond. Ondanks het slechte weer heeft Harry mooie foto’s gemaakt die we graag met u delen. We komen onder andere de hagelnieuwe 3012 tegen welke net pas dertien dagen in dienst is op deze datum.

Lijn 3 rijdt om via de Grote Marktstraat en komt zo richting Bohemen langs de Grote Kerk.

Om het Buitenhof te mijden rijdt lijn 3 via de Jan Hendrikstraat.

Ook koppelstellen deden in 1981 nog dienst op lijn 3.

Lijn 9 driehoekt op het Tournooiveld.

Lijn 8 moet vanaf Scheveningen omrijden via de Duinstraat en Statenkwartier om hier langs de Prinsegracht te rijden. Na door de Grote Marktstraat gereden te zijn kan bij het Spui eindelijk de eigen route worden bereikt.