Op deze dag maakt de Hoftrammm de eerste echte rit met klanten. Eigenaar Bobby van Galen verwelkomt ze in de stromende regen bij het beginpunt op het Kerkplein. Hij heeft het idee opgedaan tijdens een vakantie in het Australische Melbourne als hij een tram voorbij ziet rijden met aan boord dinerende reizigers. Van Galen is meteen gegrepen door het beeld en gaat er bij terugkomst in Den Haag mee aan de slag.

De Hoftrammm ontvangt haar eerste klanten op het Kerkplein. 11 mei 2014

Hij stapt er mee naar HTM en de gemeente Den Haag, beiden reageren enthousiast. Door de komst van de Avenio’s komen er GTL’s vrij en daardoor kan HTM de 3035 beschikbaar stellen om te verbouwen tot rijdend tramrestaurant. In de Centrale Werkplaats in de Lijsterbesstraat krijgt de tram een keuken, een bar en zelfs een toilet ingebouwd. De tram wordt voorzien van mooie stoelen en tafels met uitsparingen waarin de glazen met drank netjes blijven staan. Met een crowdfunding lukt het Van Galen om de benodigde honderdduizend euro op te halen waarmee de verbouwing gefinancierd kan worden.

De geheel verbouwde 3035 met bar, keuken en toilet. 11 maart 2024

Tijdens de ritten genieten de gasten van een heerlijk vier gangen diner, bedacht door top kok Pierre Wind die ook regelmatig meerijdt met de Hoftrammm. In eerste instantie worden de maaltijden nog bij ons in het Haags Openbaar Vervoer Museum voorbereid, maar inmiddels gebeurd dat in het Trammmhuys in Voorburg in het voorste deel van de tot keuken omgebouwde GTL 3004.

Foto’s: Birgit Hijdra

Voor meer over de geschiedenis van de Hoftrammm, kijk hieronder naar deel twee van onze documentaireserie over 40 jaar GTL met de titel: Een Rijdend Restaurant.