Sinds 2012 heeft Oranjestad (Aruba) een bescheiden tramnet waarop accutrams rijden. Deze tramlijn is bedoeld om toeristen vanaf de cruiseterminal op een attractieve en comfortabele manier naar het centrum te vervoeren. Toeristen kunnen in Oranjestad dan voordelig shoppen. Voor dit doel zijn er drie trams in verschillende uitvoering beschikbaar.

De trams staan klaar bij de cruiseterminal

De tramlijn is aangelegd als belangrijk onderdeel van een groter project om de belangrijkste winkelstraten van de stad te verbeteren. Tijdens de werkzaamheden aan een nieuwe  voetgangerszone, het  planten van bomen en het plaatsen van nieuwe sierstraatverlichting wordt de tramlijn aangelegd. Op 15 december werd de eerste dubbeldekstram afgeleverd en zeven dagen later, op 22 december 2012, wordt er een proefrit gemaakt. De tramlijn werd officieel in gebruik genomen op 19 februari 2013. De naam van het trambedrijf is Arubus de tramlijn officieel in gebruik. Deze ‘Tram Aruba’, met de officiële naam ‘Arutram’, rijdt in een acht-en-een-halve-minuten frequentie tussen de aanlegplaats voor cruisehaven in de haven van Oranjestad en de binnenstad. Bij de aanleg is er ook gebruik gemaakt van de kennis van de HTM.

Een ritje met deze trams is een aan te raden attractie

Het wagenpark bestaat uit vier open tramwagens: twee enkeldekstrams in de kleuren groen en oranje en twee dubbeldekstrams in blauw en rood. De vier trams, hebben  waterstof als energiebron en de benodigde energie wordt uit zonne- en windkracht betrokken. De tramlijn heeft dus geen bovenleiding en zijn gebouwd door TIG/m-LLC gevestigd te Chatsworth  in Californië.  De in de bestrating aangelegde groefrails zijn bij het Duitse bedrijf TSTG in Duisburg geproduceerd. (Foto’s: Maarten Vermeule)