Op 5 juli 2014 viert men in Den Haag groots 150 jaar tram. Als speciale gast komt vanuit Duitsland de nieuwe Avenio 5003 naar de Hofstad.

Het transport is aangekomen aan de Loosduinsekade.

De Nieuwe Stadstram, zoals de Avenio wordt steevast wordt genoemd, is gebouwd in de Siemens fabriek te Wenen maar heeft de nodige testrondjes gereden op de testring van de fabrikant in het Duitse Wegberg-Wildenrath. De 5003 is net als de zusjes 5001 en 5002 uit Wenen naar de ring gekomen om daar als eerste te testen alvorens de trams geleverd gaan worden aan HTM.

De eerste meters onderweg en steekt de tram het kruispunt over met de Noord-West Buitensingel.

In de nacht van 4 op 5 juli komt het transport aan in Den Haag. Omdat de tram niet is toegelaten wordt het lange transport zo ver mogelijk het centrum in gereden om zo min mogelijk risico te lopen op bijvoorbeeld ontsporing.

Bij elk wissel, puntstuk of kruis is gele verf gespoten om te bekijken hoe het wiel/railcontact verloopt.
Omdat de begeleiding last heeft van de felle frontseinen zijn deze tijdens de testrit maar uit gedaan.

Op 5 juli wordt het jubileum groots gevierd met een optocht van trams die begint op de Eisenhowerlaan en via Scheveningen richting het Kerkplein rijdt. Museumtrams en werkmaterieel doen mee in de optocht. Ook al zijn de RandstadRail trams in 2014 de modernste trams bij HTM. Toch mist dit type in de optocht omdat de route niet geschikt is voor de brede Regio Citadis.

Voorzichtig door de boog ter hoogte van muziekpodium ‘t Paard.

De Avenio doet dus ook niet mee. Stapvoets wordt de tram na het afladen aan de Loosduinsekade richting het Kerkplein gereden. Het is al daglicht wanneer de tram daar aan komt en in een soort stellage geparkeerd wordt.

De Riviervismarkt is opgedraaid. Het luik bij het draaistel is open om goed te zien of de wielen in het spoor blijven.

Tijdens de optocht stappen aan het Zwarte Pad Koning Willem Alexander, HTM directie en andere gasten in. Via de route van lijn 1 wordt naar het Kerkplein gereden. Onderweg staan veel belangstellenden en fotografen om alles vast te leggen. Op het Kerkplein staat heel veel publiek wanneer de trams daar aankomen.

Bijna het eindpunt bereikt aan het Kerkplein.

Nadat de Koning is uitgestapt wordt aan hem de nieuwe tram gepresenteerd. Onder een grote confetti regen rijdt de tram een heel klein stukje op het plein. Na de onthulling mag het Haagse publiek de tram ook bezichtigen. In de nacht na het feest wordt de 5003 weer opgeladen aan de Loosduinsekade. Het transport gaat naar De Werf.

Onder grote belangstelling wordt de 5003 gepresenteerd.

Foto’s: Chris Westerduin