De droom komt uit. Na op vakantie in Australië te zijn geweest en daar een tram als restaurant ziet krijgt Bobby van Galen het niet meer uit z’n hoofd. Lekker eten onderweg in een tram terwijl de stad aan je voorbij trekt. Op 7 mei 2014 rijdt de Hoftrammm voor het eerst rond door Den Haag. Een mijlpaal voor Bobby, Pierre Wind en hun team.

Groepsfoto met HTM en Hoftrammm personeel.

GTL 3035 is tot het rijdende restaurant omgebouwd en de eerste rit is een feit. Een traditie ie geboren. Vanaf het Kerkplein wordt bijna dagelijks vertrokken voor een culinaire reis van een aantal uur waar je verrast wordt met een heerlijk menu. Na een paar jaar wordt de vertrekhalte station Voorburg waar de Hoftrammm nog steeds vandaan vertrekt.

De soep wordt opgediend in de tram.

In Duitsland wordt wat anders geproefd op deze datum. Daar wordt in het Siemens testcentrum in Wegberg-Wildenrath de eerste HTM Avenio aan de tand gevoeld. De 5001 rijdt daar op de testring rondjes. De tram heeft dan nog geen nummer of logo’s opgeplakt gekregen.

Nog zonder HTM en R-Net logo’s rijdt de 5001 de testritten.

De Avenio’s worden gebouwd in Wenen. De eerste drie trams worden apart gebouwd van de rest van de serie. Na aankomst later in Den Haag gaan deze drie trams ook nog een keer terug naar de fabriek om opgedane ervaringen te wijzigen. Zo zijn onder andere de raamrubbers vervangen.

De 5001 aan het testen op de binnenring op het testcentrum van Siemens.

Foto’s: Harry Peters en Kees Pronk.