Op 22 augustus is bus 4697 van de Stichting WSM 65 jaar geworden. In 1958 komt deze fraaie verschijning als eerste uit de serie in dienst bij de Westlandse Stoomtramweg Maatschappij.

De fraaie museumbus nog in de lijndienst aan de WSM halte aan de Varkenmarkt in Den Haag gemaakt door een onbekende fotograaf.

Het Royal Leyland Tiger logo van de bus. Foto; Pieter Schelling

De bus is er één uit een serie van 42 zogenaamde Bolramers welke Werkspoor bouwt voor de streekvervoerder. Dat de Leyland Royal Tigers deze bijnaam krijgen is niet verwonderlijk wanneer je de bijzondere vorm van de voorruit ziet.

Fabrieksplaatje van de museumbus. Foto; Pieter Schelling

Omdat de bussen jarenlang het beeld bepalen op de wegen in het Westland ontstaat bij een aantal buschauffeurs het idee om zo’n mooie Bolramer te bewaren voor het nageslacht. Inmiddels bestaat de WSM dan niet meer en zijn de Citosa uit Boskoop en WSM samen verder gegaan onder de naam Westnederland.

De 4697 in het Westnederland geel in Loosduinen. Foto; Harry Hofman

Westnederland rijdt hun bussen in het bekende ‘Openbaar Vervoer geel’. Wanneer het besluit valt de 4697 als museumbus te bewaren wordt in overleg met de directie bepaald dat de bus de oude blauwe kleurstelling terugkrijgt. De bus krijgt een grondige revisie en samen met de Technische Dienst wordt de bus rijvaardig gemaakt. Verder zorgen de schilders er voor dat de bus in de originele blauwe WSM kleur geschilderd wordt.

De museumbus tijdens één van de uitstapjes in het Westland. Foto; Pieter Schelling

De bus wordt op 28 december 1982 overgedragen aan de Stichting Veteraan Autobussen (SVA) die het beheer van de bus uit handen geeft aan de Stichting WSM. De bus is sindsdien op menige manifestatie aanwezig en te huur voor diverse gelegenheden.

Meer informatie over de bus vindt u op de website van de SVA.