Het Haags Bus Museum heeft onlangs bus 5443 uit 1967 aan de collectie toegevoegd. Deze korte stadsbus heeft lange tijd reizigers vervoerd in Delft. De door Verheul gebouwde bus waarbij gebruik wordt gemaakt van Leyland onderdelen komt terecht bij de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij in Loosduinen en gaat in 1969 naar Westnederland.

Het interieur van de 5443

De 5443 rijdt op de stadsdienst van Delft maar is ook te zien op streeklijnen en is rond 1980 samen met de 5445 nog verhuurd aan de NAL in Ter Aar. In 1983 en 84 gaan de bussen van deze serie die rijden bij de NZH en Westnederland naar de sloper. De 5443 krijgt echter een nieuw leven als werkwagen bij de sneltram Utrecht-Nieuwegein die dan door Westnederland wordt geëxploiteerd.

De chauffeurscabine van de 5443

In 1989 verkoopt Westnederland de bus aan een particulier. De 5443 wisselt een aantal maal van eigenaar. Meerdere particulieren zorgen er voor dat de bus een grote revisie krijgt waarna het voertuig in 1998 weer rijvaardig is. Met hulp van de Rotterdamse stichting Romeo zijn nu diverse storingen verholpen en is de bus rijdend gemaakt. De eigenaar heeft de bus aangeboden aan het Haags Bus Museum waarmee onze collega’s er een prachtige aanwinst bij hebben in hun collectie. Voor meer informatie ga naar de website van het Haags Bus Museum 

Foto’s: Haags Bus Museum