Vier weken lang is door HTM hard gewerkt om sporen en bovenleiding te vernieuwen op de Aorta van het Haagse tramnet. Nu rijden de trams weer normaal.

Een maand lang kon er geen tram langs. Tussen 17 juli en 16 augustus zijn grote werkzaamheden uitgevoerd aan het Muzenviaduct bij het Centraal Station. Omdat een maand het tramverkeer gestremd is geweest zijn meteen ook werkzaamheden uitgevoerd in de Tramtunnel Grote Marktstraat en bij het Beatrixkwartier.

De 4036 en 3132 op halte Grote Markt.

Om de tramdienst op 16 augustus weer goed te kunnen aanvangen wordt een dag eerder uitgebreid proefgereden en zijn de sporen uitgebreid getest. Als eerste wordt een traject langzaam bereden door een hoogwerker en een tram er achter om te kijken of de bovenleiding overal goed hangt. Op wissels wordt bij puntstukken contrastverf gespoten om te kijken of ook het wiel railcontact goed is.

Naast de sporen is ook de bovenleiding vernieuwd. Daarom is ook de hoogwerker aanwezig.

Daarna wordt op snelheid gereden. Voor de testen wordt gebruik gemaakt van drie trams. Van elk materieeltype is één vertegenwoordiger aanwezig. Te weten: GTL 3132, Citadis 4036 en Avenio 5047. Op deze manier kan na het testen op zondagmiddag het traject weer worden vrijgegeven. Vier weken hard werken zijn succesvol afgerond.

Het Testbedrijf is gestart in de wisselstraat bij Centraal Station.

Tramlijnen 2, 3, 4 en 6 kunnen weer normaal rijden. Dat betekent ook dat het normale materieel weer op alle tramlijnen waar ze thuishoren te vinden is. Lijnen 3 en 4 hebben op het stadse deel weer de bekende witte voertuigen van RandstadRail. Lijn 2 wordt weer op het hele traject voorzien van de rood/grijze Avenio’s. Op lijn 9 waren tijdens de werkzaamheden de RandstadRail voertuigen ingezet. Dat betekende ook dat de fiets mee vervoerd mocht worden. Nu op lijn 9 ook de Avenio weer is teruggekeerd is de fiets op lijn 9 niet meer welkom.

De 4037 komt over de nieuwe wisselstraat het Centraal Station binnen.

Nog twee weken is de zomerdienstregeling van kracht. Op 30 augustus wordt de normale jaardienst weer hervat. Dat betekent tot die tijd dat er minder bussen en trams rijden dan u gewend bent. Op lijn 9 rijden overdag wel veel extra trams tussen station Hollands Spoor en Scheveningen Noord voor het strandvervoer.

Foto’s: Marco van Kruiselbergen en Chris Westerduin