Gelukkig kunnen in 2022 weer groots de veteranen worden geëerd. Naast hun feest op het Malieveld wordt een defilé in het centrum van Den Haag afgenomen. Dat leidt tot wat stremmingen en omleidingen voor het openbaar vervoer.

De 5048 komt aan bij de tijdelijke keerdriehoek.

Vanaf aanvang dienst tot einde middag hebben bus en tramlijnen te maken met omleidingen. Tramlijnen 1, 9, 15 en 16 rijden vanaf het Rijswijkseplein richting het centrum een rondje vanaf de Bierkade. Daar gaan ze rechtsaf richting Schedeldoekshaven waar de hulphalte bij CS gebruikt wordt. Via de route van lijn 17 wordt via het Weteringplein weer teruggereden waar de tram vandaan kwam.

GTL 3125 van lijn 1 naast Avenio 5025 aan de Schedeldoekshaven.

Tussen Scheveningen Noord en Javastraat pendelt nog lijn 1 die dan kan keren op het Plein 1813. Lijn 9 rijdt tijdens het defilé niet tussen het Centraal Station en Scheveningen. De tramlijn wordt vervangen door snelbuslijn 79 naar Scheveningen Noord.

Avenio 5011 wacht z’n tijd af aan het Lage Zand.

Lijn 17 rijdt vanaf Wateringen de eigen route tot de hulphalte CS/Schedeldoekshaven. Daarna driehoekt de tramlijn bij het Lage Zand. Tussen Spui en Lage Zand is, door bouwwerkzaamheden, alleen het (verlegde) spoor richting het CS beschikbaar.

Speciale buslijn 79 in plaats van tramlijn 9 op het Centraal Station.

Van de buslijnen moesten de lijnen 20, 22, 24 en 28 een blokje om Veteranendag heen. De omleidingsroute is om het Malieveld heen en haltes worden overgeslagen tot onder andere Nassauplein en Vredespaleis.

Foto’s: Chris Westerduin en René Weterings.