De Raildagen zijn bij het Haags Openbaar Vervoer Museum druk bezocht. Zaterdag komen er ruim 500 mensen kijken naar de kleine tentoonstelling over mobiliteit in de Haagse regio. Hier laat de gemeente Den Haag zien hoe de stad en randgemeenten in de toekomst bereikbaar kunnen blijven.

Met PCC 1022 en als extra de 1210 rijden de bezoekers over de route van tramlijn 17 tussen Kerkplein en Statenkwartier  en wordt ook het traject van lijn 6 tussen de Haagse Markt en de Prinsengracht bezocht. In de tram wordt uitleg gegeven over de ontwikkeling van het openbaar vervoer en de inrichting van de straten waar de tram rijdt.

De 1210 extra ingezet op de Raildagen. 16 september 2023

Ook HTM houdt open huis op twee locaties. De tramwerkplaats aan De Werf en het opleidingscentrum ‘s-Gravenmade bieden een blik achter de schermen. Op de laatste locatie kan het publiek zelf ook aan de slag met bijvoorbeeld laswerkzaamheden of het schoonspuiten van de sporen. Medewerkers van de afdeling infrastructuur laten zien wat er nodig is om iedere dag de trams goed op de rails te laten rijden waarbij de techniek de drijvende kracht is.

Zelf de rails spuiten en de kracht van de spuit ervaren. 16 september 2023

De railzuigauto is goed van binnen te bekijken. 16 september 2023

Op De Werf laten de medewerkers van de afdeling Voertuigen zien wat zij doen om te zorgen voor de betrouwbaarheid van de trams. Zo is te zien hoe technici de staat van de wielen controleren. Ook is het mogelijk om onder een tram te kijken en krijgt het publiek uitleg over de bestuurderscabine en het onderhoud van een draaistel. Veel mensen komen een kijkje nemen in de werkplaats want zo vaak is dat niet mogelijk natuurlijk.

GTL 3089 in onderhoud in de werkplaats aan De Werf. 17 september 2023

De 3147 op vijzels lokt je naar HTM. 16 september 2023

De Raildagen zijn een initiatief van de gezamenlijke railbedrijven in Nederland om de bekendheid van de railsector te vergroten en mensen te interesseren voor het werken in deze branche.

Foto’s: Birgit Hijdra, Ron Clobus, Mathijs Bakker