Momenteel wordt de derde versie van het Art Nouveau Festijn gehouden in Den Haag met tal van activiteiten. In het weekend van 4 en 5 september doet de Tramweg Stichting mee door te rijden met twee museumtrams.

Tussen 11 uur en 16.30 uur wordt er elk half uur gereden met de NZH motorwagen A327 en HTM motorwagen 77 tussen het Statenkwartier en Kerkplein over de route van lijn 16. De A327 is een oude ‘stadsmotorwagen’ die in 1913 door Beijnes in Haarlem is gebouwd. Aanvankelijk deed de tram daar ook dienst op het stadsnet van de ‘Blauwe Tram’. Na het stoppen van de diensten daar heeft de tram dienst gedaan op het stadsnet van Leiden. Vanaf 1981 is de motorwagen een rijvaardige museumtram dus deze viert dit jaar ook een jubileum!

Ombouwer 77 aan het Kerkplein bij de Grote Kerk.

De 77 is een motorwagen uit 1905 en heeft na jaren in de reizigersdienst actief te zijn geweest nog jaren dienstgedaan als werkaanhangwagen H42. De tram is dan uitgevoerd als bovenleidingmontage rijtuig met een werkbordes. Vanaf 2014 is de 77 weer een fraaie museumtram en uitgevoerd als éénmanswagen.

De ritten dit weekend kosten voor een enkele reis 300 eurocenten per persoon. Een kaartje koopt u bij de conducteur. Door de corona maatregelen zijn er uitsluitend zitplaatsen en is een mondkapje nog verplicht!

Foto’s: Chris Westerduin