Er wordt langzaam maar gestaag gewerkt aan het samengaan van de werkgroep Scheveningen van de Tramweg Stichting en die van het Haags Openbaar Vervoer Museum. Momenteel wordt in de remise Lijsterbesstraat van de HTM nog gewerkt aan wagens van de TS die in de toekomst een plekje zullen vinden in het HOVM.

Aanhangwagen 402 wordt ook al een echte tram.

In de Lijsterbesstraat worden in de voormalige Centrale Werkplaats twee kunststukjes gemaakt. Allereerst zien we hier open bijwagen 402 die het leven begon als paardentramrijtuig. Aan de tram wordt hard gewerkt door de vrijwilligers van de TS en inmiddels zit het eerste balkonscherm al op het rijtuig.

Het tweede balkonscherm staat al klaar om geplaatst te worden.

Tweede huzarenstukje is Motorwagen 294. Deze tram heeft na de actieve passagiers loopbaan bij de HTM nog jarenlang als pekeltram H4 de trammaatschappij door de winters heen getrokken. Het kost veel moeite om de schade die jarenlange pekelwater stromen hebben aangericht weer te herstellen. Veel onderdelen komen ook van andere pekeltrams die al gesloopt zijn. Veel van de H8, die nog in de TS tijd als grijze H312 heeft rondgereden, is hergebruikt maar her en der vindt je ook nog onderdelen van de voormalige H6 en H10 in de tram.  Ook deze tram is al voorzien van één balkon scherm en het dak ziet er ook als nieuw uit.

De 77 staat te popelen op de volgende klus.

De komende maanden wordt nog in de Lijsterbesstraat aan de trams gewerkt. In de toekomst verhuizen beide wagens naar het HOVM en wordt het werk aan de Parallelweg afgemaakt.

Foto’s: Chris Westerduin