Bij controle aan ‘Blauwe Tram’ wagen A327 wordt een flinke schade gevonden. Deze wordt momenteel door de vrijwilligers van de Tramweg Stichting hersteld.

De onderhoudsploeg van de TS schrikt wanneer bij een periodieke controle blijkt dat een steunlager beschadigd is. Tijdens de laatste rit van de museumtram blijkt dat aanwezige smeerkussens niet meer hun werk hebben gedaan en een ‘bronzen’ steunlager is uitgelopen.

Het onderstel van de tram in revisie.

Deze steunlagers vormen een integraal deel van de aandrijflijn. De tractiemotor steunt via deze lagers op het wielstel. Omdat bij de andere motorgroep ook beginnende slijtage wordt vastgesteld is besloten beide aandrijflijnen uit te bouwen voor aanmaak van nieuwe bronzen lagers. Deze zijn voor herstel overgebracht naar een machinefabriek.

Onderdeel van de steunlager A327.

Natuurlijk brengt dit herstel flinke kosten met zich mee. Deze zijn nu geraamd op zo’n 10.000 euro! Om de tram weer snel rijvaardig te krijgen is elke donatie van harte welkom. U kunt de Tramweg Stichting helpen om een bedrag te doneren op:

NL49 RABO 0323 5429 64 t.n.v. Tramweg Stichting ter attentie van A327.

De A327 in betere tijden tijdens het afscheid van de lus door het Statenkwartier afgelopen jaar.

Hopelijk kunnen we dan komend voorjaar weer genieten van de NZH museumtram die al sinds 1981 een vaste waarde is in de rijdende museumvloot.

Foto’s: Chris Westerduin en Tramweg Stichting