NS Reizigers en Prorail gaan de nieuwe tienminutentrein testen tijdens 14 woensdagen.

De laatste jaren rijdt NS al intercitytreinen in een tien minuten interval op het traject Eindhoven – Schiphol. Eind van dit jaar, wanneer de nieuwe jaardienst ingaat, is het de bedoeling dat ook op de trajecten Rotterdam – Den Haag – Schiphol en Schiphol – Nijmegen elke tien minuten een Intercity gaat rijden. Nieuw is dan ook dat er een tienminuten Sprinter gaat rijden tussen Rotterdam en Dordrecht.

Sprinters Nieuwe Generatie bepalen steeds meer het spoorbeeld.

Om deze grote veranderingen in de praktijk te testen wordt er op elke woensdag vanaf 8 september al gereden volgens de nieuwe dienstregeling. In onze regio houdt dat in dat er in plaats van vier nu zes Intercity’s gaan rijden op het traject tussen Schiphol en Dordrecht. Hierdoor hoeft de reiziger minder lang te wachten en is de zitplaatskans alleen maar groter.

Aan de tienminutentreinen gingen jaren van voorbereiding aan vooraf. Zo zijn tal van werkzaamheden bij Prorail toegepast om het spoor te verbeteren. Ook is er extra energievoorziening aangelegd om het grotere treinverkeer aan te kunnen.

Het geplaagde DDZ materieel komt na aanpassingen terug in dienst.

Tijdens de testdagen kunnen aansluitingen natuurlijk heel anders zijn dan de reiziger gewend is. Het is daarom ook handig om vooraf de reisplanner te raadplegen. Ook aansluitingen op ander openbaarvervoer kunnen anders zijn. Om niks in de weg te zitten doet de IC Brussel op de testdagen Den Haag HS niet aan. Alle treinen zullen naar Amsterdam Centraal doorrijden.

Foto’s: Chris Westerduin