Op zaterdag 11 december rijden de laatste Sprinters door het land. De logistieke afdeling van NS Reizigers heeft er voor gezorgd dat veel fans nog afscheid kunnen nemen van de eerste generatie Sprinters die NS heeft gehad. Treinstel 2995 heeft ook nog speciale afscheid stickers gekregen.

Sprinter 2995 met afscheidstickers in de Grote Binckhorst.

Nu de laatste Sprinter in de nacht van zaterdag op zondag het emplacement op reed zijn de treinstellen verzameld op verschillende stations in het land. Zo ook in Den Haag zijn een aantal treinstellen gestald op het emplacement van station Hollands Spoor.

Strukton heeft tegenwoordig het contract om met NS Reizigers materieel te slepen wat niet op eigen kracht kan rijden of waar NSR geen capaciteit heeft. Op dinsdag 14 december zijn de treinstellen van Den Haag HS aan de beurt om opgehaald te worden. Loc 1756 komt tegen half tien in de Hofstad aan. De Sprinters staan nog opgebouwd en het personeel van Strukton moet de treinstellen ‘platgooien’ en opzend gereed maken zodat de Sprinters kunnen worden afgesleept.

Sprinter 2995 met bijgwerkt blauw en blauw typhoonrooster.

De Sprinters worden nu uit heel het land verzameld en op een terminal in de Amsterdamse Houtrakpolder geplaatst. Daar worden de treinstellen ontkoppeld van elkaar en per vrachtwagen naar de sloper gebracht. Ongeveer twee treinstellen per week worden op deze manier naar de Sprinter hemel geholpen.

Rond kwart voor twaalf vertrekken de Haagse sprinters Den Haag. Loc 1756 neemt zonder probleem de 2138, 2994, 2132, 2142 en 2960 mee op hun laatste reis.

De treinstellen op hun laatste rit naar Amsterdam.

Foto’s: Chris Westerduin