Het voormalige Directie rijtuig van NS, door de twee bulten op het dak ook wel ‘Kameel’ genoemd, vereert Den Haag op 19 oktober 2021 met een bezoek.

Momenteel worden de Spoorwensdagen georganiseerd. Heeft u een spoorwenselijke wens dan kunt u die indienen en wellicht wordt u dan als VIP uitgenodigd. Al ruim tien jaar worden de Spoorwensdagen georganiseerd door NS Reizigers en Prorail. De Kameel maakt jaarlijks deel uit van deze feestelijke dagen.

De Kameel komt station Den Haag HS binnenrijden.

De Kameel is in 1954 gebouwd door Rotterdamse spoorbouwer Allan. In de jaren ’70 van de vorige eeuw is het treinstel gemoderniseerd en kon ie gehuurd worden als VIP-car. In 1991 ging het treinstel buitendienst en tussen 2004 en 2008 hebben de werkplaatsen Haarlem en Tilburg er voor gezorgd dat het treinstel gereviseerd de baan op kan.

In 2019 ging de NS-20, zoals ie in het rijtuigbestand staat, buitendienst en sinds die tijd maakt de Kameel deel uit van de collectie van het Spoorwegmuseum. Zo nu en dan komt het treinstel de baan op om het treinstel fit te houden. En jaarlijks dus de Spoorwensdagen.

De kameel onder de fraaie overkapping van station Den Haag HS

Voor de Spoorwensdagen kan u ergens in het land de Kameel de komende week nog tegenkomen. En anders is het treinstel altijd te zien in het Spoorwegmuseum.
Rinus van de Kuil trof het treinstel op station Hollands Spoor aan en maakte de foto’s bij dit artikel.