De inmiddels bekende SNG-sprinters van NS ondergaan een kleine metamorfose. NS past de beschildering van de koppen aan: de blauwe banen aan weerszijden en onder van de frontruit wordt geel. Hoewel het merendeel van de SNG’s nog blauw koppen heeft, zijn de ‘geelkopjes’ ook af en toe in Den Haag te zien.

De verandering komt voort uit een botsing tussen een SNG-treinstel en een landbouwvoertuig op een onbewaakte overweg in Hooghalen (Drenthe) in mei 2020. Een van de aanbevelingen uit het onderzoek naar het ongeval, waarbij de machinist van de trein om het leven kwam, is om de koppen van een aantal materieeltypen lichter van kleur te maken.

De al geleverde SNG-treinstellen krijgen de gele koppen successievelijk in de werkplaats Amsterdam van NS. Sinds juni van dit jaar levert fabrikant CAF de treinstellen direct met gele koppen.

NS heeft in totaal 206 SNG-treinstellen besteld: 118 driewagenstellen en 88 vierwagenstellen. Of het bij de botsing in Hooghalen ernstig beschadigde driewagenstel 2304 nog hersteld wordt, is nog niet duidelijk.