Het Rijk steunt openbaar vervoersbedrijven als HTM en EBS ook in het vierde kwartaal van 2021. De beschikbaarheidsvergoeding die er voor zorgt dat trams en bussen ook tijdens de coronatijd kunnen rijden was tot september gegarandeerd maar is nu doorgetrokken tot het einde van dit jaar.

Bij de opdrachtgevers van het openbaar vervoer waaronder de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) ontstaat eerder dit jaar grote ongerustheid over een mogelijk verminderde bijdrage van het Rijk in het laatste kwartaal. Er worden scenario’s gemaakt met lichte tot zware bezuinigingsmaatregelen. Zo sluit MRDH niet uit dat de tarieven uiteindelijk flink zullen stijgen of dat het bestellen van nieuwe trams en bussen vertraging gaat oplopen. Het kabinet laat vandaag weten het openbaar vervoer zo belangrijk te vinden dat het verlengen van de steunregeling noodzakelijk is. De meest zwarte scenario’s kunnen na deze beslissing voor dit jaar weer de kast in.

Het kabinet vraagt de vervoersbedrijven tijdens de coronacrisis te blijven rijden voor mensen met noodzakelijke beroepen zoals zorgmedewerkers. Het aantal reizigers zakt op het dieptepunt terug naar tien procent en is nu gestegen naar rond de veertig procent van wat normaal was. De tegenvallende inkomsten worden door de beschikbaarheidsvergoeding gecompenseerd tot zo’n 95 procent. De opdrachtgevers en vervoersbedrijven moeten het verdere verlies zelf opvangen. Zo schrapt HTM een aantal tramhaltes die dicht bij andere haltes liggen. Over hoe het openbaar vervoer volgend jaar gesteund gaat worden volgt de komende weken overleg.

Foto: Chris Westerduin