Bij HTM is een witte eCitaro gelede bus op bezoek. De bus is per dieplader in Den Haag aangekomen. De komende dagen gaat de bus zonder passagiers op proef de trajecten van enkele lijnen afrijden. Op die manier test het bedrijf bijvoorbeeld hoeveel kilometers er in de praktijk met deze bus gereden kan worden. Later deze maand komt er ook nog een 12 meter eCitaro naar HTM. Deze bus wordt gebruikt bij de eerste voorbereidingen voor de wijzigingen in de stalling en de werkplaats die nodig zijn voor de nieuwe bussen.

De proefbus op het terrein van de garage Telexstraat. 2 december 2023

Deze demobussen wijken qua inrichting en uitvoering op veel punten af van de door HTM bestelde bussen. Het gaat in totaal om 95 elektrische bussen waarvan de eerste eind januari in productie gaan en in april aankomen in Den Haag. De eCitaro bussen van Mercedes gaan de huidige aardgasbussen vervangen. De bestelling omvat 12,1 meter lange bussen met 27 zit- en 35 staanplaatsen en 18,1 meter bussen met 41 zit- en 70 staanplaatsen. Ze krijgen USB A-C aansluitingen en het klimaatsysteem is voorzien van een warmtepomp en CO2 airconditioning. HTM wil de gelede variant inzetten op de drukke buslijnen 23, 24, 25 en 26.

Aardgasbus 1048 bij de laadinstallatie gaat in 2024 vervangen worden. 2 december 2023

De demobus is voorzien van papieren achter de ramen dat het hier een testrit betreft en dat er niet ingestapt kan worden.

Foto’s: Chris Westerduin