Geen sneeuw of ijs maar toch rukt pekeltram 3009 donderdag uit. Het Haags Openbaar Vervoer Museum viert 40 jaar GTL met een documentaire waarvoor nu de opnames worden gemaakt. We besteden daarbij ook aandacht aan GTL trams die na actief te zijn geweest in de reizigersdienst hun nut nog steeds bewijzen. Naast de Hoftrammm zijn dat de vier pekeltrams die ook deze winter met veel succes zijn ingezet.

Andre Ladan van de HTM voor de camera bij de remise Lijsterbesstraat

De HTM heeft voor de opnames pekeltram 3009 beschikbaar gesteld waarbij vanuit de remise Lijsterbesstraat naar het eindpunt Markenseplein wordt gereden. Andre Ladan, hoofd vlootbeheer van de HTM vertelt met trots hoe het bedrijf deze trams zelf verbouwd heeft en Marco van Kuiselbergen weet precies hoe de techniek van de vier pekeltrams werkt en wat er allemaal voor nodig is om rails en wissels sneeuw- en ijsvrij te houden. Andre Ladan is er duidelijk over. Als deze trams tijdens de laatste sneeuwperiode niet waren ingezet dan had er in Den Haag geen tram gereden.

De uitrusting van een pekeltram bestuurder ligt voor het goede doel even op straat

Het succesverhaal van de vier pekel-GTL’s is later dit jaar te zien als onderdeel van de veertig jarige geschiedenis van dit tramtype.

De 3009 bij de remise Lijsterbesstraat klaar voor vertrek naar Duindorp

Foto’s: Chris Westerduin en Tjeerd Spoor