Radio West staat vrijdag uitgebreid stil bij het 75-jarig jubileum van de PCC in Den Haag. De ochtendshow West Wordt Wakker komt vier uur lang vanuit PCC 1210 met aan boord luisteraars en gasten. Zij krijgen in het Haags Openbaar Vervoer Museum ook een rondleiding door onze tentoonstelling over de geschiedenis van het roemruchte tramtype.

HTM-directeur Jaap Bierman in de 1210 over actuele HTM-zaken

Eén van de gasten is HTM-directeur Jaap Bierman die de laatste jaarcijfers bij zich heeft. Hij vertelt dat na een aantal moeilijke jaren tijdens de coronapandemie, het aantal reizigers in 2023 met bijna zes procent is toegenomen. Ten opzichte van het niveau van voor corona zit HTM nu op 97 procent. De reisgewoonten zijn door het thuiswerken wel flink veranderd. Maandag is rustiger, maar op dinsdag, donderdag en in het weekend is het juist meer. Bierman verwacht dat de reizigersgroei zich in 2024 doorzet. Het personeelstekort blijft wel een probleem voor HTM, zeker onder trambestuurders en buschauffeurs en in de werkplaats. Bierman complimenteert de vrijwilligers van het HOVM ook nog met al het werk wat zij verzetten om museumtrams als de PCC rijdend te houden.

De groep luisteraars van West Wordt Wakker voor de tram

Onze Albert Koch leidt de luisteraars live in de uitzending door de PCC-tentoonstelling heen en vertelt hoe belangrijk deze tram geweest is voor het openbaar vervoer in Den Haag. Dankzij de Amerikaanse tramdirecteuren die deze tram ontworpen hebben op een manier dat deze mee kon met het oprukkende autoverkeer en de autobus is het vervoer per tram in Den Haag behouden gebleven. De luisteraars halen volop herinneringen op aan de PCC, zo is er iemand bij die nog aan deze trams gewerkt heeft in de Lijsterbesstraat en vertelt iemand anders hoe ze de lege tramkaarten boekjes van de bestuurders kreeg. Live in de uitzending raakt Joke in extase als de 1210 de oude route van lijn 10 door Voorburg volgt. Het doet haar denken aan de bezoekjes die ze als kind bracht aan familie in Gouda waar ze met tram en trein naar toe ging.

PCC kano’s van Bobby van Galen en Pierre Wind van de Hoftrammm

Bobby van Galen en Pierre Wind van de Hoftrammm trakteren de gasten op speciaal ontworpen kano’s in de vorm van een tram met een afbeelding van een PCC erop die ook eetbaar is. Bobby is nog altijd ontroerd door de reacties die hij kreeg van veel fans bij het vieren van hun 10-jarig jubileum. Het rijden van tien ritten voor het goede doel op één dag is hem niet in de koude kleren gaan zitten en voelt hij nog steeds letterlijk maar het was het waard. Rob Brons en Marijke Koch doen in de uitzending uit de doeken hoe leuk het is om gastheer en -vrouw op de Tourist Tram te zijn. Brons zegt dat het product zo populair is dat goed  moet worden nagedacht over de toekomst ervan. Het is belangrijk dat er genoeg vrijwilligers actief  zijn en de trams het blijven doen. Beiden zijn het er over eens dat het enorm leuk is om te doen en dat geen rit hetzelfde is.

John Baltus en Ruud de Grood zingen het West Wordt Wakker lied

Tijdens de uitzending zijn veel HOVM-ers te horen: van presentator Tjeerd Spoor tot nieuwslezer en bestuurder Paul van der Lugt, van Wes Kraaijeveld die vertelt over zijn werk als traminstructeur tot John Baltus die samen met Ruud de Grood de door hen gecomponeerde herkenningsmelodie van West Wordt Wakker live in de tram zingt, luid meegezongen door de aanwezige luisteraars. John roept iedereen nog op om komende zondag gratis mee te rijden met de PCC’s op lijn 11, een oproep die van harte ondersteund wordt door HTM-directeur Jaap Bierman.

Foto’s: Birgit Hijdra en Reinoud Roemer