PCC 1180 doet het weer. De Tourist Tram heeft lang buiten dienst gestaan met een tractiestoring maar het door ons zelf ontwikkelde meetsysteem heeft opnieuw zijn waarde bewezen. Uit de gegevens blijkt dat twee relais kapot zijn en dat een schakelaar vastloopt op een niet goed bevestigd vonkenschot.

De 1180 in een regenachtig Scheveningen. 9 december 2023

Een testrit van en naar Scheveningen Haven wijst zaterdag uit dat de problemen opgelost zijn en de tram het weer doet. Wel komen nog wat andere gebreken naar boven zoals een verwarming die het niet doet, lekkages bij de bestuurdersruit en door de opening in het dak van het beugeltouw. Ook doet de voorruitverwarming het niet maar het vervangen van een kapotte ventilator lost dit probleem op. Ook krijgen we de verwarming weer werkend.

Uit de ervaringen met het meetsysteem blijkt dat een kapot relais nogal eens de boosdoener is. Oude exemplaren zijn niet meer leverbaar en dus zijn er nieuwe relais aangeschaft. Het lukt om deze werkbaar te maken voor de PCC’s zodat in de toekomst vervanging mogelijk blijft.

Afgelopen week is PCC 1022 goedgekeurd door HTM, Partytram 1302 wordt zoals we verwacht hadden afgekeurd op een kapotte kabel, deze gaan we nog vervangen.

Foto’s: Peter Scheepmaker