Door de werkzaamheden aan het spoor bij het Leeghwaterplein moeten tramlijnen 1, 16 en 17 omrijden. Voor de reiziger minder zichtbaar zijn de remise ritten van een andere tramlijn die hier ook last van heeft.

De route van tramlijn 19 tussen het Delftse station en het HMC ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam ligt niet echt nabij een remise of opstellocatie voor het trammaterieel. De dienstwagens van deze tramlijn staan, wanneer ze niet nodig zijn, in remise Meppelwerf. Meppelwerf is een openlucht remise. Er is een servicegebouw om bijvoorbeeld de trams te wassen of van nieuw zand te voorzien. Verder kunnen 35 trams genieten van hun rust in de openlucht.

Meppelwerf is opstellocatie in een hoekje van industrie terrein Zichtenburg. Het ligt op de punt waar de Meppelweg en Lozerlaan elkaar tegenkomen. Vanuit hier is het dus best een afstandje om bij tramlijn 19 te komen. Momenteel heeft lijn 19 overdag vier dienstwagens nodig. Twee er van beginnen hun dienst op Kraayenstein en rijden dan als lijn 2 naar Leidschendam. Daar gaat de tram dan over op lijn 19 waar de dienstwagen de hele dag dienst blijft doen.

De andere twee gaan leeg naar Ypenburg en beginnen daar de dienst. Normaal kan men dan via de routes van lijn 4, Dedemsvaartweg en lijn 9 het Leeghwaterplein bereiken. Vanuit daar wordt via de Oudemanstraat en Jan van der Heydenstraat Rijswijk bereikt en kan via de route van lijn 15 Ypenburg gevonden worden om dan de dienst aan te vangen.

Door de werkzaamheden is dat nu niet mogelijk. Andere handicap is de inzet van RandstadRail voertuigen op deze lijn. Die zijn ook nog lang niet overal toegelaten wegens hun breedte en gewicht.  In de nacht van 18 op 19 februari is getest of de Regio Citadis ook op de Rijswijkseweg overal profielvrij past. En dat was zo dus werd dit een mogelijkheid om tramlijn 19 te bereiken.

RandstadRail voertuig 4060 ter hoogte van de Goudriaankade.

Om op lijn 19 te komen maken de dienstwagens een flinke lus door de stad. Tot de Parallelweg gaat het via de hierboven beschreven route. Daarna rijdt men via het Hollands Spoor en Rijswijkseplein tot de Bierkade. Daar wordt rechtsaf geslagen de Ammunitiehaven op. Via het Lage Zand komt men bij de Kalvermarkt uit. Via Spui kan dan weer richting Rijswijkseplein gereden worden en volgt de uitrukkende tram de route van lijn 15 tot Ypenburg. Dan wordt de tram een diensttram.

Ook terug wordt deze route, uiteraard andersom, gevolgd. Alleen het rondje centrum is hetzelfde. Alleen op de zondag kan net met het eerste licht een beetje een foto worden gemaakt. Chris Westerduin was op zondag 2 mei vroeg uit bed om de twee trams te zien op de Rijswijkseweg. De omleiding is van 1 tot en met 9 mei dus u heeft nog één zondag de kans. Op andere dagen rijden de trams een stuk vroeger.