Vooraf klinkt het altijd lang, een maand je vertrouwde bus of tramlijn rijdt om of helemaal niet. Maar de werkzaamheden welke op 8 juli zijn gestart zullen volgende week al weer gereed zijn. Hoog tijd om eens een beeld te geven van alle tijdelijke wijzigingen in Den Haag.

De toplaag wordt gestort in de boog bij de Lijnbaan. Foto: Albert Koch

In vakantietijd tref je de minste reizigers wanneer je langdurig aan het spoor moet klussen. Al eerder schreven we dat het dit jaar flinke consequenties heeft voor de bus en tramreiziger. Bus en tramlijnen die omrijden, met ander materieel op pad zijn of helemaal niet rijden. Voor de bus en tramliefhebber is het ook hoogseizoen.

De sporen zijn klaar voor de toplaag op de Prinsegracht. Foto: Albert Koch

In dit artikel een kleine samenvatting van wat je onderweg nog tot 4 augustus in de Hofstad kan vastleggen. Genoeg te doen met omleidingen van lijnen 2, 3, 4 en 15. Er rijdt een StrandExpress tussen Hollands Spoor en Scheveningen en natuurlijk kan je nu ook met lijn 17 naar het Statenkwartier.

We beginnen met lijn 2. De rijdt weer even met de oude vertrouwde GTL tussen Kraayenstein en Leidschendam Noord. Op het gedeelte Brouwersgracht en Monstersestraat rijdt de tramlijn via de route van lijn 6 en 11. Omdat de route van lijn 6 nog niet is aangepast voor breed materieel rijdt de GTL op lijn 2.

Lijn 2 weer even naast lijn 6 op Leidschendam Noord.

Halte Vaillantlaan met twee dienstwagens van lijn 2.

GTL 3133 van lijn 2 op het Hobbemaplein.

Weer even het oude vertrouwde beeld van een GTL op lijn 2 te Kraayenstein.

Lijn 3 is ingekort tot Gravenstraat – Zoetermeer Centrum West. Vanuit Zoetermeer rijdt de tramlijn via de Kalvermarkt en Buitenhof om bij de Gravenstraat te eindigen. Na een rondje om de Haagse Toren gaat de RandstadRail lijn weer terug naar Zoetermeer.

De 4028 op het Buitenhof. Foto: Albert Koch

RandstadRail kan zo maar een TouristTram PCC tegenkomen.

De KPN Citadis maakt de slinger bij het Buitenhof.

De 4051 van lijn 3 begint de reis naar Zoetermeer bij halte Gravenstraat.

Lijn 4 maakt tussen de Monstersestraat en het Centraal Station een omleiding via de route van lijn 11 langs de Parallelweg, station Hollands Spoor, Spui en Kalvermarkt.

RandstadRail 4034 passeert het Hobbemaplein.

De 4033 in de boog op de Parallelweg tussen Hoefkade en Wouwermanstraat.

Van Hollands Spoor naar Zoetermeer is nu even mogelijk per tram.

Door werkzaamheden aan de spoorviaduct op de Rijswijkseweg is lijn 15 daar zelfs niet welkom tot eind augustus. De tramlijn rijdt om via station Hollands Spoor en Leeghwaterplein. Via de sporen op de Laakweg en Laakkade is de verdere route op de Rijswijkseweg bereikbaar. En vergeet niet eens te kijken op de route van lijn 17 naar het Statenkwartier welke sinds 8 juli ook weer bereikbaar is.

Lijn 15 blijft nog tot eind augustus omrijden via het Leeghwaterplein.

De route naar Statenkwartier is sinds 8 juli ook weer operationeel. Ook voor instructie ritten.

Buslijnen 25 en van EBS moeten ook omrijden door de werkzaamheden. Via Brouwersgracht en Hobbemastraat komen beide busmaatschappijen weer bij hun eigen route. Richting centrum is wel de normale route begaanbaar.

Buslijn 25 rijdt richting Vrederust om via de Brouwersgracht, Om en Bij en Hobbemastraat.

Ook EBS rijdt stad ui via de Brouwersgracht.

De route van RandstadRail lijn 3 tussen Gravenstraat en Loosduinen wordt waargenomen door buslijn 33. De hele route kan door de werkzaamheden niet goed gevolgd worden. Daarom wordt richting Loosduinen via de Torenstraat gereden en ook rijdt de buslijn in die richting nog om nabij de Goudenregenstraat. Overigens rijdt de buslijn door naar Kraayenstein. Voor het gemis van de railverbinding met het ziekenhuis HMC Westeinde rijdt er nog een pendelbuslijn 34 met taxibussen.

Richting Loosduinen komt buslijn 33 door de Torenstraat.

Buslijn 33 halteert bij de remise Lijsterbesstraat.

Pendelbuslijn 43 voor de passagiers naar HMC Westeinde.

Op 4 augustus gaan lijnen 2, 3 en 4 weer hun normale route rijden en zullen buslijnen 33 en 43 weer in de garage blijven. Ook zullen de Avenio trams dan weer op lijn 2 verschijnen en komt natuurlijk lijn 12 weer in dienst.

Foto’s: Chris Westerduin (tenzij anders aangegeven)