Naast de vloot locomotieven die NS Reizigers gebruikt in het geel blauw, die eigendom zijn van locverhuurder Akiem, heeft het reizigersbedrijf ook een aantal locomotieven in de lease van Alpha Trains. Deze komen na revisie in een nieuwe huisstijl op de baan.

Voor het werk van de IC Brussel en IC Direct treinverbindingen huurt NS Reizigers ruim 60 locomotieven van de Baureihe 186. Deze door Bombardier gebouwde locomotieven kennen we hier beter als de Traxx. Ook al staat die naam meer voor het hele platform waar dit type locomotief uit ontwikkeld is.

Na het Fyra debacle is gezocht naar een snelle oplossing om toch de treindiensten te kunnen rijden. Die is gevonden door de aanschaf van wat eigenlijk een locomotief is voor de goederendienst. Verder wordt gebruik gemaakt van aangepaste ICR rijtuigen die NS gebruikt in de Intercity diensten. Het aantal locomotieven uit de eigen pool is niet genoeg en er worden tijdelijk andere locomotieven bij gehuurd.

Het Alpha Train logo.

Alpha Trains is zo’n verhuurder van locomotieven. De locomotieven rijden onder meer in de IC Brussel dienst, deze zijn daar gehuurd door de Belgische Spoorwegen, NMBS. Ook in de IC Direct verbindingen tussen Amsterdam – Rotterdam – Breda vv en Den Haag – Eindhoven vv kom je de locomotieven tegen. Deze hebben een grijs/groene huisstijl en op het grijze vlak staan dan twee NS logo’s in het zwart.

Locomotief 186 223 uit deze huurpool ondergaat in 2022 een grote revisie. Op 30 juni komt de machine uit revisie en komt begin juli in een fris gifgroen uiterlijk naar de Watergraafsmeer. Daar wordt de machine gekoppeld aan rijtuigen van treinstam 16414 en locomotief 186 023. Ook krijgt de loc op beide neuzen een NS logo. Vanaf 9 juli wordt de loc ingezet en het eerste inzetgebied is de treinserie 1100 tussen Den Haag en Eindhoven. Een frisse verschijning tussen al het geel en blauw van NSR.

Tussen het andere NSR materieel in de Binckhorst.

Wilt u de locomotief ook zelf spotten? Op de site van Treinposities kunt u de trein vinden als u zoekt op 16414, het nummer van de treinstam waar de loc aanhangt. De eerste tijd bevindt de locomotief zich aan de zuidzijde van de trein. Dus richting Eindhoven rijdt ie voorop!

Foto’s: Chris Westerduin